Demonstranter i Chemnitz.
Demonstranter i Chemnitz.

Merkel: Hatet har ingen plats i Tyskland

Tysklands förbundskansler Angela Merkel fördömer söndagens och måndagens våldsamma kravaller i Chemnitz, där minst sex personer skadades då en mobb på flera tusen personer tog över stadens gator.

ANNONS
|

- Det vi har sett är något som inte har någon plats i en rättsstat. Vi har sett videoupptagningar av hetsjakt, av kravaller, av hat på gatorna, och det har inget med vår rättsstat att göra, säger Merkel.

Omkring 6000 högerextremister och andra personer på yttersta högerkanten gick ut på gatorna i östtyska Chemnitz i måndags kväll, enligt inrikesministern i delstaten Sachsen. Rasistiska och nynazistiska slagord haglade, vissa gjorde Hitlerhälsning, andra gick till attack mot motdemonstranter och journalister som rapporterade om händelserna, rapporterar tyska medier.

ANNONS

Polisen i Sachsen får nu hård kritik för att ha underskattat såväl antalet demonstranter som deras förmåga. Tidningen Der Spiegel rapporterar om "jaktscener" och en stad som stundtals lämnades i den högerextrema mobbens våld. Bakgrunden är ett knivdåd i söndags, då en tysk man dödades i samband med en stadsfest – "en fruktansvärd händelse", enligt Merkel.

En irakier och en syrier har gripits misstänkta för dådet, som utlöste spontana demonstrationer som snart urartade i regelrätta attacker mot personer som uppfattades som icke-tyskar.

"Låg i startblocken"

Att mobiliseringen gick så snabbt har flera förklaringar, enligt professor Beate Küpper, konfliktforskare vid Hochschule Niederrhein.

- De högerextrema grupperna låg redan i startblocken och väntade på en sådan här händelse, något de skulle kunna mobilisera kring, säger hon till TT.

Küpper beskriver demonstranterna som en blandning av klassiska högerextremister, personer från olika främlingsfientliga grupperingar, och vanliga medborgare som har gått ut på gatan av olika skäl.

- Vissa kanske kände mannen som blev mördad i söndags och vill visa sin sorg. Andra kommer nog helt enkelt för att de ser en möjlighet att få uttrycka rasistiska åsikter, säger hon.

ANNONS

"Väldigt stort mod"

På gatorna i Chemnitz fanns även ett tusental motdemonstranter, som stundtals hamnade bara några få meter från den högerextrema mobben. Beate Küpper anser att delstatens politiska ledning har misslyckats med att ge stöd åt de grupper som protesterar mot rasismen, både historiskt och i nutid.

- De gör det här med ett väldigt stort mod, och får väldigt lite stöd av politiken. Tvärtom har de till viss del utmålats som vänsterextrema, säger hon.

Tysklands inrikesminister Horst Seehofer erbjuder nu polisen i Sachsen federal hjälp för att upprätthålla ordningen i Chemnitz.

- Om det skulle efterfrågas kommer staten att ställa polisiärt stöd till förfogande, säger han, enligt Süddeutsche Zeitung.

TT

Bakgrund: Utbredd främlingsfientlighet

Främlingsfientligheten är utbredd i den tyska delstaten Sachsen, där Chemnitz ligger.

Den islamfientliga rörelsen Pegida har sitt ursprung i närbelägna Dresden, och högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD) blev största parti i delstaten i förbundsdagsvalet i höstas.

I delstatsvalet 2014 fick det nynazistiska partiet NPD, som öppet hyllat Adolf Hitlers ställföreträdare Rudolf Hess, nära 5 procent av rösterna.

ANNONS