Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  En fladdermus av typen Taigafladdermus som är vanlig i stora delar av Sverige. Arkivbild.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Sexåring dog i rabies – smittad av fladdermus

  En sexårig pojke i Florida i USA har dött i sviterna av rabies efter att ha blivit riven av en smittad fladdermus.

  Sexåringen från Orlando i delstaten Florida smittades av rabies när hans pappa hittade en sjuk fladdermus. Pappan lade fladdermusen i en hink och sade åt sonen att inte röra djuret. Men sonen stack ned handen och blev riven, rapporterar AP.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Föräldrarna blev oroliga och började frenetiskt att söka på Google efter svar på vad de skulle göra, rapporterar NBC News. Sexåringens pappa valde sedan att tvätta såret noga med tvål och vatten i flera minuter. Familjen uppsökte dock inte läkarvård eftersom pojken var rädd för att ta en rabiesspruta.

  Några dagar senare började pojkens fingrar att domna bort och han fick huvudvärk. Han lades in på sjukhus men gick inte att rädda. I de flesta fall kan man stoppa sjukdomen genom att ge behandling direkt efter bettet, men rabies är alltid dödligt när det har gått så långt att symtomen brutit ut.

  De mest kända fallen där människor smittats av rabies från fladdermöss är fall där oförsiktiga forskare drabbats, eller bland ursprungsbefolkning i Amazonas, berättar Johan Eklöf, doktor i zoologi och fladdermusforskare.

  - Pojken har haft extrem otur. Men det är klart att det kan hända. Rekommendationen är att alltid ha handskar när man hanterar vilda djur, även om risken är liten, säger Johan Eklöf.

  I Syd- och Nordamerika har fladdermössen klassisk rabies, medan fladdermössen i Europa drabbas av ett annat virus som kallas för fladdermusrabies.

  - Det har aldrig hittats något sjukt djur i Sverige, men de har hittats bland annat i Danmark. Så det är sannolikt att det dyker upp i Sverige någon gång.