Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180116-usafladdermus-598200_se.gp_1.jpg
En fladdermus av typen Taigafladdermus som är vanlig i stora delar av Sverige. Arkivbild.

Sexåring dog i rabies – smittad av fladdermus

En sexårig pojke i Florida i USA har dött i sviterna av rabies efter att ha blivit riven av en smittad fladdermus.

Sexåringen från Orlando i delstaten Florida smittades av rabies när hans pappa hittade en sjuk fladdermus. Pappan lade fladdermusen i en hink och sade åt sonen att inte röra djuret. Men sonen stack ned handen och blev riven, rapporterar AP.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Föräldrarna blev oroliga och började frenetiskt att söka på Google efter svar på vad de skulle göra, rapporterar NBC News. Sexåringens pappa valde sedan att tvätta såret noga med tvål och vatten i flera minuter. Familjen uppsökte dock inte läkarvård eftersom pojken var rädd för att ta en rabiesspruta.

Några dagar senare började pojkens fingrar att domna bort och han fick huvudvärk. Han lades in på sjukhus men gick inte att rädda. I de flesta fall kan man stoppa sjukdomen genom att ge behandling direkt efter bettet, men rabies är alltid dödligt när det har gått så långt att symtomen brutit ut.

De mest kända fallen där människor smittats av rabies från fladdermöss är fall där oförsiktiga forskare drabbats, eller bland ursprungsbefolkning i Amazonas, berättar Johan Eklöf, doktor i zoologi och fladdermusforskare.

- Pojken har haft extrem otur. Men det är klart att det kan hända. Rekommendationen är att alltid ha handskar när man hanterar vilda djur, även om risken är liten, säger Johan Eklöf.

I Syd- och Nordamerika har fladdermössen klassisk rabies, medan fladdermössen i Europa drabbas av ett annat virus som kallas för fladdermusrabies.

- Det har aldrig hittats något sjukt djur i Sverige, men de har hittats bland annat i Danmark. Så det är sannolikt att det dyker upp i Sverige någon gång.

Fakta: Fladdermusrabies

Fladdermusrabies är en virussjukdom som angriper centrala nervsystemet hos fladdermöss. Det virus som är känt i Europa kallas EBLV. I mycket sällsynta fall kan viruset smitta andra varmblodiga djur, däribland människor, och kan då orsaka en dödlig rabieslik sjukdom.

Inga smittade fladdermöss har hittats i Sverige. Däremot har antikroppar mot fladdermusrabies hittats hos enstaka vattenfladdermöss. Det betyder att djuren stött på fladdermusrabies under sin levnad och att immunförsvaret aktiverats.

I Sverige finns inga kända fall där människor smittats av fladdermusrabies. Det finns heller inga kända fall av att något djur i Sverige dött av sjukdomen.

Fladdermusrabies smittar via bett eller rivskada där djurets saliv kommer in i såret.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Mest läst