Sessions: "Tjänstgör så länge Trump vill"

Jeff Sessions, justitieminister i USA, har den senaste tiden utsatts för en spärreld av kritik via Twitter från sin chef, president Donald Trump.

ANNONS
|

Än så länge biter Sessions sig kvar, även om Trump gjort klart att han sitter löst.

- Det har inte varit den bästa veckan för mitt förhållande till presidenten, säger Jeff Sessions i en AP-intervju.

Han säger att de inte har pratat med varandra på ett tag men att han ser fram emot att prata med Trump om situationen.

ANNONS

Enligt Sessions är han "i harmoni med Trumps värderingar och övertygelser" och han avser att stanna och kämpa för presidentens agenda "så länge som han anser att det är lämpligt".

- Jag tjänstgör så länge som presidenten vill det. Jag har förstått det från den dagen jag tog jobbet, säger han.

Jämför med tortyr

Medan besked från Trump om Sessions framtid låter vänta på sig, finns det andra som tar bladet från munnen – mot presidenten. I Sessions hemstat Alabama undrar republikanska väljare, som på bred front röstade på Trump, vad presidenten håller på med.

- Så här behandlar man inte folk, säger Joe Akin, 79 år, i staden Birmingham.

- Det finns en massa saker jag gillar med Trump, men han måste lära sig att det inte är sina egna affärer han sköter, dundrar Akin.

ANNONS

Att Alabamaborna känner sig förolämpade av presidenten intygas också av Mo Brooks, ledamot av representanthuset i kongressen. Trots att han stöder presidentens politik – jämför han behandlingen av Sessions med skendränkning, den hårt kritiserade tortyrmetod som USA har utsatt terrormisstänkta fångar för.

Sessions var en av de första ledande republikaner som stödde Trump. Att presidenten nu har tagit sin hand ifrån honom har att göra med att Sessions som justitieminister valt att inte driva anklagelser inom rättsväsendet mot Trumps motkandidat Hillary Clinton.

Sessions har också hållit sig undan från de pågående utredningarna av om Trumps kampanjstab samarbetade med ryska intressen för att stärka Trumps chanser i presidentvalet.

Ska bli fyllnadsval

Sessions lämnade en plats i USA:s senat när han blev minister, och hans efterträdare ska utses i ett fyllnadsval. Om bara ett par veckor, den 15 augusti, ska det hållas ett särskilt primärval inför det valet.

Tre republikanska kandidater finns, varav Mo Brooks är en.

Alla tre har enligt nyhetsbyrån AP tävlat om att visa väljarna hur lika Donald Trump de kan vara.

TT-AFP-AP

ANNONS