Bild: TT
Bild: TT

Senator Al Franken avgår efter anklagelserna

Trycket blev för hårt. Den demokratiske senatorn Al Franken lämnar sin post. Han är den mest kände amerikanske politikern som tvingats bort under kampanjen #metoo. Franken säger att han är chockad.

ANNONS
|

Al Franken meddelade sin avgång i ett tal i senaten och påpekade att han från början välkomnat # metoo kampanjen och att han var uppmuntrad av att kvinnor äntligen trädde fram och berättade. Han sade att han inte känner igen sig i strömmen av anklagelser om sexuella trakasserier som den senaste tiden riktats mot honom själv. En del av dem är, enligt Franken, osanna och han säger att han minns de övriga på ett helt annat sätt.

Det var tydligt att Franken in i det sista ville hålla sig kvar och han påpekade - utan att nämna Donald Trumps namn - att det är ironiskt att personen som styr i Vita huset får stanna trots att han spelats in när han uttalar sig kränkande om kvinnor. Trump anklagas också av minst åtta kvinnor för övergrepp. De anklagelserna framfördes för första gången i valrörelsen förra året men upprepas nu. Franken påminde också om att Donald Trump stöder den republikanske senatskandidaten Roy Moore som anklagas för sexuella övergrepp men som nästa vecka kan bli vald till ny senator från Alabama.

ANNONS

Tidigare komiker

Al Franken var tidigare en känd komiker och stjärna i tv-program som Saturday Night Live. Udden var riktad mot den politiska eliten och Franken återfanns åsiktsmässigt på vänsterkanten.

När Franken 2007 meddelade att att han lämnade komikerkarriären för att satsa på politiken uppfattades det först som ett skämt. Men i november 2008 vann han senatsvalet i Minnesota mot den republikanske sittande senatorn som sökte återval. Det var ett mycket jämnt val med flera omräkningar där Franken till sist proklamerades som vinnare med 225 rösters övervikt.

Al Franken polerade snabbt upp sin politiska profil och blev - trots sin brist på erfarenhet i senaten - en av demokraternas förgrundsgestalter. Hans bakgrund som satiriker klingade bort och han var en skicklig utfrågare i utskott där senast justitieminister Jeff Sessions grillades om sina påstådda ryska kontakter.

Men när en bild på Al Franken publicerades då han måttade händerna mot en sovande kvinnlig radiojournalists bröst föll senatstaket ned över Franken. Bilden var tagen ombord på ett militärflyg då Franken i sin komikerroll underhöll amerikanska trupper.

Flera kvinnor i vittnesmål

Radiojournalisten vittnade i # metoo om den händelsen och andra ovälkomna närmanden från Franken. Flera kvinnor har sedan dess berättat att de också utsatts för olika former av övergrepp.

ANNONS

Förr hade Al Franken försvarats med att detta hände innan han var politiker och att det finns en mer förlåtande attityd i underhållningsvärlden än i politiken. Men nu finns det inget undantag för den branschen heller och domen är hård över Al Franken.

Avgörandet började med att kvinnliga demokratiska senatorer fördömde honom och krävde hans avgång. Men snart följde manliga senatorer i kvinnornas spår. Situationen blev snabbt ohållbar för Franken.

Demokraterna gjorde pinan kort med Franken trots att avgången skapar en rad problem. Franken kommer nu att tillfälligt ersättas av en person som delstaten Minnesotas guvernör utser. Därefter blir det nyval 2018 och vinnaren i det valet sitter Frankens mandattid ut till 2020.

Inte ensam att avgå

Demokraterna råkade ut för ytterligare ett bakslag häromdagen då kongressledamoten John Conyers tvingades avgå efter anklagelser om sexuella trakasserier. Conyers är den kongressledamot som suttit längst i representanthuset, han kom in redan 1965.

Det är troligt att Al Frankens och John Conyers hårda fall blir inledningen på en serie påtvingade avgångar från kongressens båda hus, senaten och representanthuset.

Om republikanen Roy Moore vinner valet i Alabama nästa vecka kan hans tid i senaten bli kort.

Både republikaner och demokrater hotar att utnyttja möjligheten att avsätta honom med hänvisning till reglerna om en senators olämplighet för sin post.

ANNONS
ANNONS