President Barack Obama. Arkivbild.
President Barack Obama. Arkivbild.

Amerikaner kan stämma Saudiarabien

USA:s kongress genomdriver en lag som gör det möjligt för anhöriga till 11 september-offer att stämma Saudiarabien. Det innebär ett hårt slag mot president Barack Obama, som lagt in sitt veto mot lagen.

ANNONS
|

Både senaten och representanthuset röstade på onsdagen mot Obamas veto och för lagen. I senaten var röstsiffrorna förkrossande, 97–1. I representanthuset, där tvåtredjedels majoritet krävdes, slutade omröstningen 338–74.

Därmed har för första gången ett Obama-veto röstats ned under hans åtta år som president. Enligt Obama skulle lagen "skada USA:s nationella intressen" och undergräva principen om suverän immunitet. I förlängningen skulle en sådan lag öppna för att också amerikanska militärer eller diplomater stäms, varnar Vita huset.

Lagen har fått häftig kritik i Saudiarabien, hemland för 15 av de 19 flygplanskaparna och en av USA:s främsta allierade i Mellanöstern.

ANNONS

Beslutet om lagen, Jafta kallad, kommer bara veckor efter 15-årsdagen av terrordåden. De utfördes av al-Qaida med kapade flygplan och kostade nästan 3000 människor livet och skadade över 6000 andra.

ANNONS