Senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConnell.
Senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConnell.

Senaten lyckades inte stoppa nedstängning

Två olika lagförslag som kunde sätta stopp för den pågående nedstängningen av statsapparaten – den längsta i USA:s historia – har röstats ned i USA:s senat.

ANNONS
|

- Möjligheten att få ett slut på allt detta stirrar oss i ansiktet, sade kammarens republikanske majoritetsledare Mitch McConnell häromdagen.

- Allt som krävs är att Demokraterna instämmer i att det är dags att sätta landet före politiken, svara "ja" och lägga det här dödläget bakom oss.

ANNONS

Men i det superpolariserade Washington DC spåddes att inget av de två separata förslagen skulle gå igenom – vilket också visade sig stämma.

Trumpkompromiss

Det ena förslaget som senaten röstade om lade Trump fram i helgen och kallade för kompromiss. Enligt det skulle presidenten få de efterfrågade pengarna för murbygget i utbyte mot främst ett treårigt skydd för unga så kallade "drömmare" – personer kom till USA på olaglig väg som barn och som nu, via migrantprogrammet Daca, kan vistas lagligt i landet två år i taget. Trump har försökt riva upp Daca, något Demokraterna motsatt sig.

Men Demokraterna avfärdade skrivningen redan på förhand och det fick inte tillräckligt med röster. Det skulle ha krävt att 60 senatorer av kammarens 100 ledamöter röstade ja. Men röstsiffrorna blev 50 för och 47 emot, skriver nyhetsbyrån Reuters.

53 av kammarens ledamöter är republikaner.

Giftig stämning

Det andra förslaget har redan gått igenom det demokratkontrollerade representanthuset. Det öppnar statsapparaten tillfälligt till den 8 februari vilket skulle ge andrum till de 800000 statsanställda som nu går utan lön samt tid för gränsförhandlingar – men innehåller inga pengar till en mur.

- För första gången kan vi rösta om att öppna upp statsapparaten utan att behöva fatta något beslut om gränssäkerhet, sade senatens demokratiske minoritetsledare Chuck Schumer entusiastiskt före omröstningen.

ANNONS

Men inte heller denna skrivning väntades få grönt ljus i kammaren. Röstsiffrorna blev 52 för och 44 emot och demokraternas förslag kammade alltså inte heller hem de 60 röster som krävdes, rapporterar CNN.

Nedstängningen har pågått i över 30 dagar. Situationen kompliceras av att relationen mellan presidenten och representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi blivit extra giftig sedan hon i ett brev föreslog att han på grund av nedstängningen skjuter på nästa veckas direktsända tal till nationen om läget i landet.

Trump twittrade senare att han skjuter upp talet tills det att nedstängningen är över.

TT

Bakgrund: Nedstängningen av USA:s statsapparat

Den nu pågående nedstängningen av delar av USA:s statsapparat inleddes den 22 december i fjol. Den är den mest utdragna i landets historia, längre än 1995–1996 då en dispyt mellan den dåvarande presidenten Bill Clinton och Newt Gingrich, som var kongressens talman, orsakade en 21 dagar lång nedstängning.

Den aktuella nedstängningen rör nio större myndigheter och departement, bland dem departementet för inrikes säkerhet, samt ett antal mindre som gemensamt utgör drygt 20 procent av statsapparaten. Omkring 800000 statsanställda har antingen permitterats eller arbetar utan lön.

Orsaken är ett budgetbråk som orsakats av president Donald Trumps krav på motsvarande 50 miljarder kronor till en gränsmur mot Mexiko – en begäran som inte gått att få igenom kongressen. Det har lett till att budget saknas för de nu stängda myndigheterna.

Trump har tidigare sagt att han är villig att låta nedstängningen pågå i månader eller till och med år. Presidenten har även antytt att han kan tänka sig att utlysa undantagstillstånd för att på så sätt kringgå kongressen och säkra finansieringen av muren – en manöver som troligen skulle utmanas i domstol som grundlagsvidrig.

En gränsmur mot Mexiko var ett av Trumps mest framträdande vallöften, han har hävdat att såväl brottslingar som knark kommer över gränsen. Men under valrörelsen hette det att Mexiko skulle betala för bygget, inte de amerikanska skattebetalarna.

ANNONS