Sedlar bär spår av kokain

ANNONS
|

Trots att så många sedlar bär på substansen framhåller forskningsledaren Yuegang Zou vid University of Massachusetts i Dartmouth att mängden kokain oftast är extremt liten. Konsumenter behöver knappast oroa sig över hälsan eller lagens långa arm.

- För det mesta kan du inte bli hög genom att sniffa på en vanlig sedel, så länge den inte varit direkt inblandad i drogintag eller knarkaffärer, säger Zou. Inte kommer hantering av pengar heller att påverka din hälsa och det är inte särskilt sannolikt att det ger utslag vid ett drogtest.

Forskargruppen har analyserat sedlar från 17 amerikanska städer. Studien är den mest omfattande hittills i sitt slag.

ANNONS

Washington DC toppar med spår av kokain på hela 95 procent av sedlarna, medan Salt Lake City är den stad i undersökningen med minst andel förorenade pengar.

- Till min förvåning hittar vi mer och mer kokain på sedlar, säger Zou.

20-procentig ökning

Han säger att de nya siffrorna innebär en nästan 20-procentig ökning jämfört med resultatet från en tidigare undersökning. För två år sedan antydde en liknande studie att 67 procent av sedlarna i USA var förorenade.

- Jag vet inte säkert varför vi ser den här tydliga ökningen. Men det kan ha att göra med den ekonomiska nedgången, att stressade människor tar till kokain, säger Zou.

Undersökningen sägs vara mer pålitlig än tidigare studier. Dels har forskarna använt fler sedlar den här gången, dels har de slipat på tekniken. Förr hände det att pengarna förstördes i testerna.

Yuegang Zou menar att den här typen av studier är viktiga, eftersom de kan hjälpa till att höja allmänhetens medvetenhet om hur utbrett kokainmissbruket är. Dessutom kan resultaten hjälpa polis och andra brottsbekämpande organ att kartlägga droganvändningen i ett samhälle.

ANNONS

Fyra andra länder

Forskare har länge vetat att kokain kan fastna på papperspengar. Sedlar förorenas i samband med langning eller när folk drar i sig drogen genom ihoprullade sedlar, och knarket sprider sig sedan i till exempel bankernas pengaräkningsmaskiner. Alla förorenade sedlar har således inte varit direkt inblandade i narkotikahantering.

I undersökningen ingår också sedlar från fyra andra länder. I Kanada var 85 procent av sedlarna förorenade, medan 80 procent av de analyserade brasilianska pengarna bar spår av kokain.

Kina och Japan hade de lägsta nivåerna. Där var 20 respektive 12 procent av sedlarna förorenade.

ANNONS