Socialdemokratiska SPD:s partiledare och kanslerkandidat Martin Schulz vid söndagens partikongress i Dortmund.
Socialdemokratiska SPD:s partiledare och kanslerkandidat Martin Schulz vid söndagens partikongress i Dortmund.

Schulz angrep Merkel: Attentat mot demokratin

Den tyske kanslerkandidaten Martin Schulz delade ut en verbal smocka mot Angela Merkel på socialdemokratiska SPD:s kongress i Dortmund. Frågan är om det höjda tonläget kan vända skutan för partiet, som befinner sig i opinionsmässig uppförsbacke.

ANNONS
|

Föremålet för Schulz ilska var Merkels påstådda försök att vinna valet genom att hålla sig undan och vägra ta debatten om framtidsutmaningar.

- Jag kallar det ett attentat mot demokratin, dundrade SPD-ledaren från talarstolen.

Medhåll av Schröder

Den tidigare förbundskanslern Gerhard Schröder hade kallats in för att värma upp publiken före Schulz tal. Schröder lovordade bland annat partiets förslag om avgiftsfri utbildning från förskolan till universitetet.

ANNONS

- Den rätta vägen, för att även barn från fattiga familjer ska ha en chans, sade han, enligt Süddeutsche Zeitung.

Under sammankomsten i Dortmund ska SPD anta sitt program inför höstens parlamentsval. Utöver utbildning ligger fokus på skattepolitik, där partiledningen vill se en omläggning som gynnar låg- och medelinkomsttagare. Även pensionssystemet ska ses över.

Ledningen desarmerade stridsfrågan om en förmögenhetsskatt på klassiskt vis – genom att tillsätta en kommission som ska titta närmare på saken.

Ligger risigt till

Med tre månader kvar till valet ligger SPD risigt till i opinionen. I en färsk mätning publicerad av Bild am Sonntag ökar Merkels CDU och dess systerparti CSU avståndet till SPD, som tappar en procentenhet och nu har stöd av 24 procent av befolkningen. CDU/CSU ligger kvar på 39 procent.

Trots det tycks självförtroendet hos ledande socialdemokrater vara på topp. I en intervju med Der Spiegel går Thomas Oppermann, gruppledare i förbundsdagen, så långt som att anklaga Merkel för arbetsvägran för hennes påstådda passivitet i pensionsfrågan.

ANNONS

- En stor koalition under ledning av Angela Merkel har ingen framtid, säger han.

Tyska valet äger rum 24 september.

TT

Fakta: Martin Schulz

61 år. Ordförande för tyska Socialdemokraterna (SPD) och partiets kanslerkandidat inför höstens val.

Martin Schulz föddes 1955 i byn Hehlrath som i dag tillhör staden Eschweiler i västra Tyskland. Familjen flyttade senare till det närbelägna Würselen, där Schulz växte upp.

1982 öppnade Schulz en egen bokhandel i Würselen. 1987 blev han borgmästare, en post han hade till 1998, då han flyttade till Bryssel. Redan 1994 valdes Schulz dock in i EU-parlamentet, där han i fyra år satt parallellt med sitt borgmästaruppdrag. Mellan 2012 och 2017 var Schulz parlamentets talman.

Behärskar utöver tyska fem språk: engelska, franska, italienska, nederländska och spanska.

Källor: Die Zeit, Die Welt

ANNONS