Scaramucci till attack mot Trumps stabschef

Anthony Scaramucci, ny kommunikationschef hos USA:s president, är i öppet ordkrig mot stabschefen Reince Priebus. Vita huset tonar ner bråket som "nyttig konkurrens".

ANNONS
|

Anthony Scaramucci börjar bli varm i kläderna, trots att han suttit på posten i bara en vecka. I flera intervjuer har kommunikationschefen gjort som sin chef, president Donald Trump, och offentligt gått ut och kritiserat andra delar av staben.

Scaramucci och stabschefen Reince Priebus uppges ha varit i luven på varandra länge. Scaramucci ska ha varit lovad en plats i Vita huset efter Trumps valseger, men Priebus ska ha lyckats förhindra det.

När nu Scaramucci lyckats få en plats i Vita huset, har han uttryckt ilska över personer som läckt information om honom – och han riktar misstankarna mot Priebus.

ANNONS

Ville sparka alla

I ett samtal med tidskriften The New Yorker , som Scaramucci ringde upp på jakt efter en sådan läcka, sade han att Priebus var en "jävla paranoid schizofren", och att han skulle avskeda alla i kommunikationsstaben för att komma åt läckan (som ska ha berättat att Scaramucci varit på middag med bland andra Trump).

The New Yorkers reporter uppger att han vägrade att röja sin källa.

- Okej, jag kommer att sparka varenda en av dem, och sedan så har du inte skyddat någon. Hela stället kommer att sparkas de närmsta två veckorna, sade Scaramucci till reportern.

- Jag har bett folk att inte läcka saker under en tid och ge mig en smekmånadsperiod. Men de gör det inte, sade Scaramucci.

Grovt språk

Språket Scaramucci använder sig av är ovanligt grovt, även med Trumpmått mätt.

"Jag använder i bland ett färgstarkt språk. Jag kommer att vara mer återhållen inom det området men inte ge upp den passionerade kampen för Donald Trumps agenda", skev Scaramucci senare på Twitter. I ytterligare en tweet lade han till att han inte ska göra om misstaget att lita på en reporter.

ANNONS

Newt Gingrich, politisk tungviktare och tidigare talman i kongressen, säger enligt nyhetsbyrån AP att Scaramuccis attacker mot Priebus är problematiska.

- De måste se till att reda ut det här sinsemellan, och det vore fint om de inte gjorde det offentligt, säger Gingrich.

Gillar tävlan

Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders, även hon ny på jobbet, har fått rycka ut till försvar, redan innan The New Yorkers artikel publicerades.

- Det här är ett Vita huset med många olika perspektiv för att presidenten anställer de allra bästa, sade hon, och kallade det en nyttig konkurrens.

- Med den konkurrensen får du oftast det bästa resultatet. Presidenten gillar den typen av tävlan och uppmuntrar den, sade hon enligt New York Times.

ANNONS

Scaramucci har flera gånger liknat sin och Priebus relation vid två bröders, och han har offentligt kallat Priebus sin personliga vän.

- En del bröder är som Kain och Abel, sade Scaramucci i en annan uppmärksammad intervju, den gången med CNN.

I bibeln dödade Kain Abel.

TT

Fakta: Ändrade sig på Twitter

Anthony Scaramucci, 52, är Donald Trumps nya kommunikationschef och före detta finansman och tv-kommentator.

2005 skapade han det globala investmentbolaget Skybridge Capital, som lade grunden till hans förmögenhet.

Inför utnämningen gick newyorkaren igenom sin Twitterhistorik och rensade bort spår av åsikter som inte delas av presidenten, medgav han själv. Invandring, klimatförändringar, islam och vapenlagar är några av de frågor där Scaramucci tidigare uttryckt åsikter som avviker från Trumps. I en tweet från 2012 tog han ställning för homoäktenskap, mot dödsstraff och för aborträtt – hållningar som ofta förknippas med Demokraterna, som i dag är oppositionsparti.

2008 gav Scaramucci pengar till Obamas valkampanj, men gjorde detsamma för Trumps kampanj i förra årets valrörelse.

Senare följde han upp med ytterligare ett inlägg där han beskriver sig själv som "tjockhudad".

Vita Husets presschef Sean Spicer avgick förra veckan i protest mot värvningen av den tidigare finansmannen och tv-kommentatorn Scaramucci.

Källor: AFP och The Telegraph

ANNONS