Samtalen som kan avgöra valet

Det amerikanska presidentvalet är inne i sin absoluta slutspurt. Trots att Hillary enligt opinionsundersökningarna ser ut att vinna vågar ingen ta något för givet. – Alla röster räknas. Kan jag få någon att rösta som annars inte hade gjort det kan det påverka valet, säger Nina Sodhi, 41, från Brooklyn.

ANNONS
|

Stämningen är förväntansfull när GP på måndagsmorgonen lokal tid besöker ett av demokraternas partikontor i Brooklyn i New York.

På den 24:e våningen i en skyskrapa på Adams Street har ett 100 tal frivilliga samlats för att ringa runt till människor i nyckelstaten Florida. År 2000 avgjorde Florida hela presidentvalet då till slut omkring 500 röster till George W Bushs fördel snuvade demokraternas kandidat Al-Gore från fyra år i Vita huset.

Enligt en färsk opinionsundersökning som publicerats av ABC News och Washington-Post under morgonen har Hillary Clinton 47 procent av väljarnas stöd mot Donalds Trumps 43 procent.

Trots att Hillary Clinton alltså ser ut att leda pågår demokraternas kampanj in i det sista.

ANNONS

Knackar dörr i Pennsylvania

Nina Sodhi är en av volontärerna. Hon berättar att hon under morgonen har ringt cirka 60 samtal.

– Sju har svarat och de hade redan röstat eller bestämt sig för att rösta. När vi ringer så ringer vi människor som tidigare har utryckt att de skulle kunna tänka sig på Hillary. Syftet med samtalen är att få dem att också gå och göra det, säger Nina.

Medan hon själv sitter och ringer är bussar med andra volontärer på väg söderut från Brooklyn till staten Pennsylvania.

För tre veckor sedan åkte Nina Sodhi med en av bussarna för att knacka dörr hos potentiella väljare.

– Jag åkte dit med min man och vår tvååring. Det var jättekul. Alla vi knackade på hos var respektfulla, även de som skulle rösta på Donald Trump.

"Trump har stor chans"

Nina tror att gräsrötternas insats verkligen kan få betydelse.

– Kan jag få någon att rösta som annars inte hade gjort det kan det påverka valet. Entusiasmen från ett samtal sprider sig också vidare när personerna som vi ringer kanske berättar om det för sina vänner.

Volontärernas övertygelse kring att Hillary kommer att vinna är stor. Ingen vågar dock ta ut något i förskott. Taxichauffören Assanti Kwadwo, som till skillnad från Nina ska rösta på Donald Trump, berättar att han inte tror på opinionsundersökningarna.

ANNONS

– Vem svar egentligen när de ringer? Jag gör inte det och jag ska rösta på Trump. Hillary går inte att lita på. Jag tror att Mr Trumphar större chans att vinna än vad många tror, säger Assanti Kwadwo.

ANNONS