Tyska AFD:s ena ledare Alice Weidel (till höger) talar i den tyska förbundsdagen, med Angela Merkel som åhörare. Arkivfoto.
Tyska AFD:s ena ledare Alice Weidel (till höger) talar i den tyska förbundsdagen, med Angela Merkel som åhörare. Arkivfoto.

Salvini och Soini: Fräser och fryser i Europa

Europas populister, etablissemangskritiker och missnöjespartier befinner sig i skilda världar. TT har tagit temperaturen på allt från en stekhet italienare till en iskall finne, både till höger och vänster.

ANNONS
|

Stekhet

Matteo Salvini (Italien)

Efter tillträdet som inrikesminister i våras talar, twittrar och fräser Lega-ledaren som om det vore ständig valkampanj. Hans parti växer så det knakar i takt med att framför allt EU beskylls för allt mellan migranttillströmning och nedrasande broar.

Sjudande

Alice Weider och Alexander Gauland (Tyskland)

Relativt anonyma som personer, men gnisslet i regeringskoalitionen i Berlin gör att ledarna för Alternativ för Tyskland (AFD) stadigt plockar poäng i opinionsmätningarna, inte minst i gamla DDR.

Puttrande

Marine Le Pen (Frankrike)

Trött och på nedgång i våras efter fjolårets valfiasko. Men stärkt av Salvinis frammarsch och med ett nytt namn – Nationell samling – siktar Le Pen högt i nästa års EU-val.

ANNONS

Inne i värmen

Siv Jensen (Norge), Bart De Wever (Belgien) och Heinz-Christian Strache (Österrike)

Norska Fremskrittspartiet, belgiska NVA och österrikiska FPÖ sitter alla i regeringsställning – men har samtidigt tonat ned sin anti-retorik för att inte stöta sig med sina koalitionspartner. Börjar kanske bli lite bekväma?

Bubblande

Kristian Thulesen Dahl (Danmark) och Jimmie Åkesson (Sverige)

Står fortfarande utanför sina regeringar, men får ändå allt mer gehör för sin politik hos andra partier, både till höger och vänster. Framför allt i dansk politik är mycket av det som DF bespottades för en gång i tiden nu vardagsmat.

Fisljummen

Nigel Farage (Storbritannien)

Het som en tekanna fram till det att britterna röstade för att verkligen lämna EU. Sedan dess är den tidigare Ukip-ledaren allt mer marginaliserad på hemmaplan, även om den ständiga brexitdiskussionen håller honom varm.

Svalnande

Alexis Tsipras (Grekland)

Vänsterledaren har mest fått ägna sig åt att spara och skära ned för att få landets ekonomi på benen igen. Nu ligger partialliansen Syriza en bra bit efter de konservativa inför nästa års val.

Kylig

Pablo Iglesias (Spanien)

Vänsteralliansen Podemos var nära på störst i landet under början av 2016, men har tappat undan för undan – inte minst efter kritik mot Iglesias lyxiga boende.

ANNONS

Iskall

Timo Soini (Finland)

Uppskattad som utrikesminister, men också ifrågasatt för sitt abortmotstånd. Och partiet Sannfinländarna har samtidigt både splittrats och tappat halva sitt stöd efter regeringsinträdet 2015.

Bryssel, TT:s korrespondent

ANNONS