Svenska och danska kungahusen poserar på trappen till Fredensborgs slott utanför Köpenhamn.
Svenska och danska kungahusen poserar på trappen till Fredensborgs slott utanför Köpenhamn.

Salutskott ekade för kungaparet

ANNONS
|

De kungliga behövde inte stå och huttra så som det stora pressuppbåd och den allmänhet som samlats på kajen i Köpenhamn med viftande svenska pappersflaggor.

Fyra gånger 21 salutskott talade om att gästernas örlogsfartyg anlänt vid niotiden på onsdagsmorgonen för tre dagars statsbesök i Danmark.

För säkerhets skull surrade en helikopter över hamnkvarteren och polisens bombhundar nosade runt den röda mattan och brunnslocken på kullerstenstorget. Rödrockade livgardister i svarta björnskinnsmössor hade radat upp sig.

Bara värdarna fattades och sådär tjugo minuter efter utsatt tid kördes drottning Margrethe II, prins Henrik och kronprins Frederik in på hamnplanen via poliseskort.

ANNONS

Slog följe med kusinen

Statsbesöket har tema "Öresundssamarbete" och Victoria slog sig i slang med Frederik så fort hon klivit i land.

Kung Carl XVI Gustaf slog följe med kusinen Margrethe, klädd i vårens modefärg ljusgrått, färgsatt med en lila plym i hatten, för att välkomsthälsa livgardet.

Så blev det svensk nationalsång och handskakning med övriga i mottagningskommittén, bland andra statsminister Anders Fogh Rasmussen, transportminister Flemming Hansen, prins Joachim och Margrethes syster prinsessan Benedikte.

Kungen vinkade sedan glatt åt pressfotograferna när han hoppade in i honnörsbilen för att köras till Fredensborg norr om Köpenhamn. Hit flyttar Danmarks regentpar så här års och här bor Frederik och kronprinsessan Mary permanent.

Det är alltså troligt att den svenska kungafamiljen får tillfälle att träffa den allra senaste danska kungligheten, den lilla prinsessa som föddes i april.

Första besöket på 32 år

Det här är Sveriges första officiella statsbesök i Danmark på 32 år och det första kungen gör som gift. Schemat är späckat med besök på företag, skolor, idrottsförbund, shoppingcentrum och sjukhus.

Det blir förstås också frasande siden och glittrande diadem. Danmark bjuder på galamiddag i Christiansborgs slott och Sverige bjuder tillbaka - men då som sig bör i ett Öresundssamarbete - i Rådhuset i Malmö.

ANNONS

I spåren av besökets tema hålls "Öresundsting" på torsdagen där arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin och hans danska kollega Claus Hjort Fredriksen ska tala om hur problem för Öresundspendlare ska fortsätta utredas.

Även näringsminister Maud Olofsson och socialförsäkrings- och Nordenminister Cristina Husmark Pehrsson deltar.

ANNONS