Så styr IS "ensamvargarna"

Terrorattacker genomförda av så kallade "ensamvargar" kan i själva verket har styrts av IS via internet från Syrien och Irak. New York Times har kartlagt hur IS inom loppet av en vecka lyckats hjärntvätta och styra personer till att försöka genomföra attacker i både USA och Europa.

ANNONS
|

Sedan 2015 har minst tio attacker eller planerade attacker i USA, Europa, Indonesien, Indienoch Australien styrts direkt via internet från IS i Syrien och Irak rapporterar New York Times.

Till skillnad från attacker där radikaliserade personer rest och utbildats av IS i Syrien och Irak är attackerna av inhemska gärningsmän som styrs via internetbåde enklare, billigare och säkrare för IS att utföra.

Med information från utskrifter från förhör med gripna efteren planerad attack i Hydrabad i Indien 2014 kan New York Times avslöja hur en ung indisk man både svor trohet till IS, fick instruktioner och vapen levererade av terrororganisationenför att utföra attacken.

ANNONS

Styrs sommarionettdockor

Mannen, en ung ingenjör,ska via sociala medier fått instruktioner från IS-män om hur han via krypterade mobilappar kunde kommunicera med terrorsekten som sedan försörjdehonom med allt från kulor till att döda sina offer med och direkta direktiv kring hur han skulle genomföra attacken. Mannen ska ha fått direktiven från IS i 17 månader innan han greps och avslöjades.

– ISarrangerade allt från vapen och kemikalier som placerades i träd och lämnades i ett paket vid en järnvägsbro, säger New Yorks Times reporter Rukmini Callimach, som skrivit artikeln, till CNN.

När mannen greps av indisk polis kunde han varken ge något signalement på eller några uppgifter kring vilka personerna han kommunicerat med var. Totalt greps elva personer för inblandning i den planerade attacken. De övriga personerna uppges ha varit medhjälpare till den unga ingenjören.

"Aktiverade attacker"

Ett annat exempel som New York Times tar upp i sin kartläggning är hur en man från New York på bara sex dagar under 2015 både radikaliserades och fick grönt ljus till att utföra en attack i USA, istället för att resa till Syrien och ansluta sig till IS.

Via utskrifter från utredningsmaterial kan New York Times visa hur han ska hafått direkta instruktioner om vad han behövde köpa på varuhuset Wallmart för att genomföra en attack som hann avslöjas av amerikansk underrättelsetjänst innan den genomfördes.

ANNONS

Underrättelsetjänsterkategoriserar attackerna där gärningsmännenvia internet styrs sommarionettdockor som "aktiverade attacker". Enligt New York Times har den här typen av attacker ökat när det på senare år blivit svårare för radikaliserade personer att resa in till IS-kontrollerade områden utan att hamna under internationella underrättelsetjänsters radar.

En attack som IS uppges ha genomfört via en internetstyrd terrorist uppges vara ett dådi Bangladesh där 22 personer sköts ihjäl på ett kafé under 2015.

Befaras bli vanligare

Enligt New York Times kartläggning är dock attacker av personer som inspirerats av IS, som till exempel dådet vid en nattklubbOrlando 2016,eller direkt genomförts av IS-terrorister, fortfarande de vanligaste typen av terrordåd i organisationens regi.

De IS-styrda attackerna via internet bedöms ofta till en början ha genomförts av så kallade "ensamvargar" – då det i ett tidigt skede inte går att hitta några direkt kopplingar till IS.

Via förhör och genomgångar av gripna gärningsmäns telefoner och datorer har det senare kommit fram att personerna agerat på direkta order från helt anonyma IS-terrorister via krypterade nättjänster.

New York Times rapporterar att IS fram tills för ungefär ett år sedanuppmanade radikaliserade jihadister att resa till Syrien och Irak för den religösa handlingen"Hijra" – vilket är det arabiska ordet för att beskriva den resa som profeten Muhammed gjorde med sina anhängare från Mecca till Medina.

ANNONS

Analytiker som New York Times intervjuat befarar dock att tillvägagångssättet där IS istället försöker styra rekryter som radikaliseras och styrs under anonymitet viainternet kommer att öka när det blir svårare för IS att på "hemmaplan" utbilda och sända i väg terrorister.

ANNONS