Så ska nyårsövergreppen i Köln stoppas

På nyårsafton utsattes förra året minst 90 personer för sexuella övergrepp i Köln. Vittnen uppgav då att cirka 1 000 män gick bärsärk i området kring centralstationen i staden. Nu förbereder sig Kölnpolisen för årets firande med en tio gånger större polisinsats än senast.

ANNONS
|

Centralstationen i Köln är varjenyårsafton en plats dit folk gårför att fira och titta på fyrverkerier. Stadens senaste nyårsfirande resulterade i över 90 anmälningar till polisen efter att en grupp på cirka 1 000 män attackerade folk i området.

LÄS OCKSÅ:Vittnen: 1000 män löpte amok – 30 kvinnor sextrakasserade

En tredjedel av anmälningarna rörde sexuella övergrepp.

- Det var ett stort antal av sexuella övergrepp där – och på ett allvarligt sätt. Kvinnor blev greppade och attackerade, sade polischefen Wolfgang Albers, och tillade att i ett fall var det så allvarligt att det kunde definieras som våldtäkt, under en presskonferens.

ANNONS

Tio gånger så många poliser

Polisen i Köln presenterade under onsdagen sin plan för hur en liknande skandal ska undvikas det här året. Den här gången ska omkring 1 500 poliser vara i tjänst under nyårsfirandet, vilket är ungefär tio gånger så många som för ett år sedan, skriver tyska Express. Dessutom ska omkring 800 federala poliser patrullera området kring centralstationen, nästan fem gånger så många som förra året.

– Jag är säker på att balansen mellan säkerheten och festligheterna kommer att fungera, säger Kölns polischef Jürgen Mathies under onsdagens presskonferens.

Mer övervakningskameror

Även antalet ordningsvakter som staden anlitar från privata säkerhetsbolag ska bli fler och uppgå till cirka 600 vakter. Förutom den ökade närvaron av polis och ordningsvakter görs en satsning på mer videoövervakning. Fler platser än vanligt kommer också vara upplysta under nyårsafton ochpå vissa ställen kommer fyrverkerier att vara förbjudna, med anledning av den nya säkerhetsplanen.

Ska förhindra terrorattentat

Risken för terrorattentat fanns med i beräkningarna även innan attacken mot en julmarknad i Berlin strax innan julhelgen, menar polischefen.

LÄS OCKSÅ:Här kör terroristen rakt in i folkmassan

– Redan efter terrordådet i Nice började vi sätta upp vägspärrar. Det kommer vi göra nu med och det kommer finnas hinder i form av polisbilar och betongbarriärer, sägerJürgen Mathies.

ANNONS

Den federala tyska polisen ska även ha stärkt åtgärderna för att avvärja terrorhot redan vid tyska gränsen under nyårsafton.

ANNONS