Så ser tunnelbanan ut i Nordkorea

ANNONS
|

Tunnelbanan i Pyongyang, en syn som de flesta antagligen aldrig kommer få skåda. Vanligtvis brukar utländska besökare enbart att få åka en eller två hållplatser - om alls.

Isolerat från omvärlden

Nordkorea hade initialt förbindelser med de kommunistiska nationerna Kina, Sovjetunion och Kina, men med tiden är det framförallt relationerna med grannen Kina som bevarats.

Med västvärlden har landets relation mestadels varit ansträngd, framförallt på grund av den frostiga relationen med USA. Nordkoreas utrikespolitiska linje samt kärnvapenprogram har till stor del resulterat i att landet isolerat sig från väst.

Kom till efter andra världskriget

Landet skapades i samband med andra världskriget slut. Efter att de japanska styrkorna erkänt sig besegrade i kriget delades Koreahalvön upp mellan de två stormakterna USA och Sovjetunionen.

ANNONS

I den södra delen uppstod kort därefter en konflikt mellan koreanska kommunister och de amerikanska styrkorna. En konflikt som i sin tur resulterade i man vid kongress i Pyongyang bildade folkets församling och utsåg Kim II Sung som dess ledare. Det blev alltså grunden till det som senare kom att bli Nordkorea.

Ledarnas porträtt på tunnelbanan

I dag finns det ingen reklam eller affischering på gatorna i Pyongyang, ändåser stadens tunnelbanesystemut att vara hyfsat vanlig. Däremot finner man, istället för reklam, porträtteringar av landets ledare.

Vänthallen är högt i tak och pryds av stora ljuskronor - och på tunnelbaneplattformen kan man läsa dagstidningar tillsammans med andra resenärer. Se tunnelbanan i bildspelet ovanför.

ANNONS