Så dödades Jihad John

ANNONS
|

Det var åtta soldater ur den brittiska elitstyrkan SAS som för en knapp månad sedan spårade upp den brittiske medborgaren Mohammed Emwazi, mer känd som "Jihad John".

SAS-styrkan tog sig till en plats bara åtta kilometer från den syriska staden Raqqa, som är något av huvudstad i Islamiska statens självutropade kalifat.

Väl där satte en av soldaterna ihop fyra meterlånga minihelikoptrar. De var försedda med infraröda kameror och vägde omkring ett halvt kilo styck, skriver den brittiska tidningen Mail on Sunday.

De små drönarna spanade sedan utanför den byggnad där Emwazi antogs bo. Sedan det bekräftats avfyrade det amerikanska centralkommandot en Reaper-drönare vars Hellfire-robot bokstavligt talat upplöste Emwazi i tomma intet, skriver tidningen.

ANNONS

Enligt tidigare uppgifter genomfördes angreppet enbart från luften, utan deltagande av soldater på marken.

Läs också: Så blev Jihad John bödel för IS

Det var sent på kvällen den 11 november som brittisk underrättelsetjänst kunde lokalisera Emwazi till en bestämd plats i Raqqa. Bara någon timme senare flög de åtta SAS-soldaterna i två lågflygande amerikanska helikoptrar till en plats i öknen cirka 50 kilometer norr om Raqqa.

I ökenjeepar körde soldaterna under natten vidare mot Raqqa. Åtta kilometer utanför staden grävde de ned sig och började förbereda operationen.

Kvällen därpå, den 12 november, var minihelikoptrarna klara och sändes i skydd av mörkret iväg för att spana vid den plats där Emwazi antogs befinna sig. Bilder sändes från helikoptrarna till gruppen av soldater, till SAS befälhavare i Storbritannien och till det amerikanska centralkommandot i Qatar.

De två första helikoptrarna fick slut på batterierna. Klockan 22 sändes den tredje iväg och sände efter en stund tydliga bilder på Emwazi.

- Amerikanska befälhavare omdirigerade en Reaper-drönare bestyckad med en Hellfire-robot. Klockan 23.40 kom en bil dit och han klev in den. Roboten låstes på målet och Jihad John var historia, säger en källa till Mail on Sunday

ANNONS

"Jihad John" deltog vid flera mord på Islamiska statens fångar. På flera av IS propagandafilmer från 2014 och 2015 visas hur han skär halsen av fångar, bland annat två brittiska landsmän.

Det är oklart vilken ställning Emwazi egentligen hade inom IS. En del källor uppger att han var något av en propagandachef, andra att han skickades fram eftersom hans engelska var perfekt.

Mohammed Emwazi föddes i Kuwait 1988. Familjen emigrerade till Storbritannien 1994 då han var sex år. Han studerade informationsteknik vid Westminster-universitetet och arbetade som it-tekniker i Kuwait innan han anslöt sig till den extrema islamistiska rörelsen.

ANNONS