Den svenskamerikanska familjen Barley: Lena och Sean samt sexåriga Ella och treåriga Claire.
Den svenskamerikanska familjen Barley: Lena och Sean samt sexåriga Ella och treåriga Claire.

Säkrade hus, bensinbunkring och fruset vatten

Studsmattan är fastkedjad, badkaret fyllt med vatten och husets säkraste rum utsett. Svenska Lena Barley och hennes familj, som bor i den lilla staden York i South Carolina, är förberedda inför orkanen Florences ankomst.

ANNONS
|

- Barnen tycker att det är lite läskigt, de frågar vad vi ska göra om orkanen kommer hit. Vi har pratat om vilket rum som är säkrast att vara i om ett träd faller ner eller vi drabbas av tornados, berättar hon på telefon för TT.

Barley, som arbetar som marknadsförare på ett däckföretag, bor i den lilla staden York som ligger ett par mil sydväst om North Carolinas huvudstad Charlotte, på andra sidan delstatsgränsen. Tillsammans med sin amerikanska make Sean och döttrarna Ella, sex år, och Claire, tre år, har hon även tagit in utemöbler och fryst in små plastpåsar med vatten som antingen kan användas som kylklampar eller tinas till dricksvatten.

ANNONS

Slut på bensin

- Vi bor en tre, fyra timmar från kusten men vi planerar ändå för väldigt mycket regn och väldigt mycket vind. I vårt område finns gamla elledningar som går ovan marken och är sårbara. Vid orkanen Hugo för 19 år sedan var vi strömlösa i två veckor, berättar hon.

Nu har familjen dock en generator så åtminstone viss elförsörjning är garanterad.

Att en jätteorkan är i antågande märks på flera plan, enligt Lena Barley, inte enbart i nyhetssändningarna. Skolorna i Charlotte håller stängt för att kunna användas som evakueringscenter och många av bensinmackarna har slut på bensin.

"Alla hjälps åt"

- I går när jag var på väg hem från jobbet var det väldigt mycket trafik på motorvägen. Många som bor vid kusten kör hit när de evakuerar, berättar hon.

Själv har hon skrivit till sina vänner som bor i Charleston och på andra platser vid kusten och sagt att de är välkomna om de behöver en plats att bo på under ovädret.

ANNONS

- Alla hjälps åt nu, det är väldigt tydligt.

TT: Hur känner du dig, är du orolig?

- Jag är lite nervös och det är väl rätt bra för då har jag i alla fall gått igenom några scenarier i huvudet och är bättre förberedd om det skulle hända något där vi bor.

TT

ANNONS