Säkerhetskälla: Al Qaida-veteran i Sverige

Sex IS-krigare ska ha tagit sig till Sverige från Irak, via Turkiet, med syftet att utföra ett terrordåd, enligt en irakisk säkerhetskälla.

ANNONS
|

Enligt uppgifter, som Expressen var först med att publicera, kom under natten till tisdagen ett larm till Säpo om ett nytt terrorhot mot Sverige.

Säpo ska ha fått informationen från den irakiska säkerhetstjänsten. Sju eller åtta IS-terrorister ska ha tagit sig till Sverige för att utföra terrorattentat i Stockholm, enligt uppgifterna.

LÄS OCKSÅ: "Inte orimligt att flera av återvändarna finns i Göteborg"

Reuters skrev sent på tisdagen att det skulle röra sig om sex män som ska ha kommit till Sverige i februari förra året. De tros komma från Irak och deras ledare, som beskrivs som veteran, ska ha jobbat nära IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi samt Abu Musab al Zarqawi, al Qaida-ledaren som dödades av amerikanska soldater 2006.

ANNONS

Syftet med attacken ska vara att tvinga Sverige att dra sig ur den militära koalitionen som bekämpar IS.

Enligt NBC News ska den irakiska regeringen ha varnat Sverige att IS kan ha planer på att attackera Stockholm. NBC citerar en anonym källa inom den irakiska säkerhetstjänsten.

– Dessa IS-krigare är irakier, och de lyckades komma till Sverige 2015 med dessa tusentals som emigrerade från olika länder till Europa, uppger källan för NBC News.

Den amerikanska ambassaden i Stockholm hänvisar till det amerikanska inrikesdepartementets i en varning till sina medborgare att vara försiktiga i kollektivtrafiken och i samband med idrottsevenemang.

För GP uppger Säpo att de intensifierat arbetet med att bedöma uppgifterna som kommit in, men att det inte är aktuellt att höja hotnivån i nuläget.

Enligt TT fortsätter polisen att jobba i stabsläge sedan larmet om hotet kom.

-Vi är fortfarande i stabsläge och kommer under dagen att ha ett planerat stabsmöte. Men ingenting har hänt som har förändrat läget sedan i går, säger Petter Liljeblad, pressekreterare på polisens Nationella operativa avdelning (Noa), till TT.

ANNONS