Spaniens premiärminister Pedro Sánchez och hans regering står inför ett första test sedan tillträdet. Arkivbild.
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez och hans regering står inför ett första test sedan tillträdet. Arkivbild.

Sánchez ställs på prov i Andalusien

Spaniens socialdemokratiska regering testas nu för första gången vid valurnorna. Andalusien, landets mest befolkade region, går snart till nyval.

ANNONS
|

Socialistpartiet PSOE och premiärminister Pedro Sánchez tog över i juni, efter ett misstroendevotum mot den tidigare borgerliga regeringen. Nu regerar man med det minsta parlamentsunderlaget sedan Spanien blev en demokrati, och det andalusiska valet blir en värdemätare på hur stort stöd man egentligen åtnjuter.

Andalusien är traditionellt ett starkt PSOE-fäste, men partiets regionstyre har skakats av en rad korruptionsskandaler och liberala Ciudadanos har avbrutit samarbetet. Därför har regionledaren Susana Díaz kallat till nyval den 2 december.

Díaz är en viktig maktfaktor även på riksnivå, och utmanade förra året Sánchez om ledarskapet i PSOE.

ANNONS

Andalusien – den södra del av Spanien som bland annat innefattar Sevilla och Málaga – har en av de högsta arbetslöshetssiffrorna inom EU. När andra europeiska länder har stängt dörren för Medelhavsmigranter har allt fler kommit till Spanien och Andalusien.

De senaste opinionsundersökningarna visar att PSOE skulle vinna regionalvalet med ganska stor marginal om det hölls i dag.

TT-AFP-Reuters

ANNONS