Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Ryssland: Vi ser USA-flyg som måltavlor

Ryssland avbryter samarbete med USA i Syrien efter gårdagens händelse där ett syriskt stridsflyg sköts ner.

Det ryska försvarsministeriet meddelar att man hädanefter kommer se på alla plan som ingår i den USA-ledda koallitionen, och som befinner sig väster om Eufrat, som måltavlor, enligt nyhetsbyrån AP. 

Det informationssammarbetet som har funnits mellan USA och Ryssland i Syrien sedan tidigare avbryts även det. Det har framförallt byggt på att parterna ska kunna komma överrens i syriskt luftrum och koordinera striderna mot terrororganisationen Islamska Staten. 

Agerandet är ett svar på den USA-ledda koalitionens nedskjutning av ett syriskt stridsplan nära staden Tabqa i går. Rysslands biträdande utrikesminister Sergej Ryabkov kallar nedskjutningen av det syriska planet för en "aggressiv handling", enligt Reuters. 

Den USA-ledda koalitionen skrev igår i ett pressmeddelande att ”Koalitionens mål är att besegra IS i Irak och Syrien. Koalitionen söker inte strider med den syriska regimen, Ryssland eller proregimska styrkor som samarbetar med dem, men kommer inte tveka att försvara koalitionen eller dess allierade styrkor från några som helst hot”. 

USA och Ryssland står på två olika sidor i konflikten i Syrien där USA stöttar en koaliton som är mot Assad-regeringen, medan Ryssland stöttar Assad. Dock arbetar de båda med att motverka IS i landet. 

 


 

Texten uppdateras.

Mest läst