Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Rysslands president Vladimir Putin och generalstabens chef Valerij Gerasimov i mitten. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ryssland: "USA planerar bomba Damaskus"

Ryssland påstår sig ha information om att USA planerar att bomba Syriens huvudstad Damaskus. Moskva hotar med ett militärt svar om ryska liv hotas.

Chefen för Rysslands generalstab Valerij Gerasimov säger i ett uttalande att Moskva har uppgifter om att rebellerna i östra Ghouta planerar att genomföra en falsk kemvapenattack mot civila och skylla den på den syriska armén.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"Om våra militärers liv hotas, kommer ryska beväpnade styrkor att ta till motåtgärder mot de robotar och avfyrningsramper som används", heter det i uttalandet.

Det gavs inga detaljer om när den påstådda attacken planeras, eller om det finns några bevis för påståendet.

USA anser att Ryssland ska fokusera på att få den syriske presidenten Bashar al-Assad att sluta använda oskyldiga civila som måltavla.

- Vi uppmanar Ryssland att sluta skapa förvirring och tvinga Assadregimen att sluta använda våld mot oskyldiga syriska medborgare, och tillåta välbehövd hjälp att nå människorna i östra Ghouta och andra svårtillgängliga områden, svarar Pentagons talesperson Eric Pahon.

Gerasimov har talat i telefon med USA:s försvarschef Martin Dempsey under tisdagen och diskuterat situationen i Syrien, enligt de bägge ländernas försvarsdepartement.