Den internationella rymdstationen ISS. Arkivbild.
Den internationella rymdstationen ISS. Arkivbild.

Ryssland: Medvetet sabotage mot rymdkapsel

Ryska myndigheter har utrett hur ett litet och livsfarligt hål i en rymdkapsel som är dockad till den internationella rymdstationen ISS kan ha uppstått. Slutsatsen är nu att det lutar åt sabotage och att hålet har borrats medvetet.

ANNONS
|

- En tillverkningsdefekt har uteslutits vilket är viktigt för att fastslå sanningen, säger Dmitrij Rogozin, chef för den ryska rymdmyndigheten Roscosmos, under en tv-sändning.

Ett två millimeter stort hål i Soyuz – den rymdkapsel som sedan juni är dockad till ISS som ligger i omloppsbana runt jorden drygt 40 mil ute i rymden – upptäcktes och lagades i slutet av augusti.

ANNONS

Utredarna tror inte att hålet orsakats av en mikrometeorit, eller något löst föremål som tappats under rymdpromenader eller av problem vid tillverkningen.

I stället lutar det åt ett illasinnat sabotage och att hålet borrats medvetet.

Möjligen kan hålet ha borrats redan på jorden. Men om det gjorts i rymden torde antalet misstänkta kunna begränsas avsevärt.

- Var det har gjort kommer att fastslås av en andra kommission, som börjat arbeta nu, säger Rogozin.

Ryska medier har rapporterat att en av utredarnas teorier är att en amerikansk astronaut borrat hålet för att få en sjuk kollega hemskickad till jorden. Detta har en rysk regeringskälla och den amerikanska rymdmyndigheten Nasa förnekat.

TT-AFP

Fakta: Detta är ISS

ISS-programmet involverar USA, Ryssland, Kanada, Japan, ESA (Europeiska rymdorganisationen) samt elva europeiska länder, däribland Sverige.

Rymdstationen rör sig i en hastighet av cirka 28000 kilometer i timmen, vilket innebär att varje varv runt jorden tar en och en halv timme.

Under de dryga 19 år som ISS har varit i drift har över 1900 vetenskapliga försök utförts på stationen.

Mer än 1200 vetenskapliga artiklar om dessa försök har publicerats.

Källa: Nasa

ANNONS