Rysslands president Vladimir Putin finns inte själv med på USA:s nya lista över mäktiga politiker, tjänstemän och affärsmän som riskerar att drabbas av sanktioner. Arkivfoto.
Rysslands president Vladimir Putin finns inte själv med på USA:s nya lista över mäktiga politiker, tjänstemän och affärsmän som riskerar att drabbas av sanktioner. Arkivfoto.

Ryssland fnissar åt USA-lista

Rena telefonkatalogen, fnissar Ryssland åt den lista över politiskt mäktiga som USA:s finansdepartement tagit fram inför eventuella framtida sanktioner. Ändå kan listan mycket väl kontras med en likadan lista från Moskva.

ANNONS
|

Drygt 200 namn på ryska politiker, tjänstemän och rika affärsmän finns med på USA-listan från i tisdags.

- Extraordinärt mycket arbete ligger bakom det här, hävdade finansminister Steven Mnuchin vid presentationen.

Fast i Ryssland har det mest flinats, inte minst över det faktum att den mäktigaste av dem alla – president Vladimir Putin – inte tillhör de listade.

ANNONS

- Det är ju skamligt ju, flinade Putin själv i rysk tv.

"Ren avskrift"

Inte heller oppositionen tycks ta särskilt allvarligt på listan.

- Den är lite lustig. Oligarkerna (de mäktiga affärsmännen) är rakt av avskrivna från tidskriften Forbes lista (över Rysslands 100 rikaste) och tjänstemännen är en avskrift av vilka som jobbar på presidentkansliet, konstaterar Jevgenij Goligorov, aktivist i oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs stab i miljonstaden Nizjnij Novgorod, 40 mil öster om Moskva.

Samma reaktion finns även närmare makten.

- Listan tyder på goda kunskaper i att söka på internet. De hittade också Forbes-listan. Seriöst och genomtänkt, skämtar en Kreml-källa till nyhetsbyrån Reuters.

"Sanktionskrig"

Än så länge har USA bara varnat för att listningen kan komma att följas av sanktioner. Det skrämmer föga i Ryssland.

ANNONS

- Det är klart att det skulle vara bra om det blev sanktioner, men oavsett vad USA eller EU gör just nu så får det ingen verklig betydelse här, anser Goligorov i Nizjnij Novgorod.

Parlamentsledamoten Vitalij Milonov – en av landets mest högljudda Kreml-anhängare – varslar samtidigt om motåtgärder.

- Jag kan tänka mig en Washington-lista över alla amerikaner som är skyldiga till igångsättandet av ett sanktionskrig mot vårt land, säger Milonov till statliga ryska nyhetsbyrån Ria.

Nizjnij Novgorod, TT:s korrespondent

Fakta: USA:s ryska lista

Det amerikanska finansdepartementet har publicerat en lista över ett antal ryska politiska företrädare och affärsmän. Men det ska inte handla om några nya sanktioner mot dessa. En del av namnen på listan är dock redan föremål för sanktioner, men de flesta är det inte.

På listan finns 114 politiker, varav många har nära band till president Vladimir Putin. Här finns bland annat hans talesperson Dmitrij Peskov, utrikesminister Sergej Lavrov och premiärminister Dmitrij Medvedev.

Här finns också 96 oligarker, bland andra aluminiummagnaten Oleg Deripaska, fotbollslaget Chelseas ägare Roman Abramovitj och techmiljardären Alisjer Usmanov.

Listan baseras enligt finansdepartementet på "objektiva kriterier hämtade från öppna källor".

Källa: CNN

ANNONS