En Amnesty International-aktivist kräver utredning av misstankarna om sexuella trakasserier i ryska duman, som nu lett till en mediebojkott. Arkivbild.
En Amnesty International-aktivist kräver utredning av misstankarna om sexuella trakasserier i ryska duman, som nu lett till en mediebojkott. Arkivbild.

Ryska medier i bojkott efter sexskandal

I en sällsynt aktion bojkottar ryska medier parlamentets underhus, duman. Orsaken är anklagelser om sexuella trakasserier från Leonid Slutskij, ordförande i utrikesutskottet.

ANNONS
|

Den 50-årige Slutskij har en tid varit misstänkt för övergrepp mot journalister som ska ha pågått i flera år. Tre journalister har offentligt berättat om hans beteende, som bland annat ska ha handlat om oanständiga kommentarer av sexuell karaktär och tafsande.

På onsdagen meddelade dumans etikkommisssion att överträdelser från Slutskijs sida inte kan slås fast – ett besked som fick en skarp reaktion på torsdagen.

Inflytelserika ryska medier som till exempel den populära radiokanalen Moskvas eko och RBC-gruupen inledde en bojkott av duma-bevakningen. En mycket ovanlig solidaritetskampanj i ett land där alla större tv-kanaler är statskontrollerade.

ANNONS

"Moskvas eko betraktar nu statsduman som en osäker arbetsplats för journalister av båda könen", skriver redaktionschefen Alexej Venediktov i ett uttalande.

Affärstidningen Kommersant drar inte bort sina journalister från duman, men de kommer inte längre att be Slutskij om kommentarer.

Den Kremlvänliga nyhetsportalen Lenda ska "ignorera Slutskijs existens" och radera alla artiklar om honom, förutom de som handlar om anklagelserna om sexuella trakasserier.

Slutskij, som tillhör det ärkenationalistiska partiet Liberaldemokraterna, har tidigare avfärdat anklagelserna som politiskt motiverade, men på den internationella kvinnodagen den 8 mars bytte han linje:

"Jag vill be om ursäkt till dem jag medvetet eller omedvetet orsakat smärta", skrev han på Facebook.

TT-AFP

ANNONS