Arkadij Babtjenko (mitten) på presskonferensen den 30 maj där han visade sig vara vid liv. Till vänster Vasilyj Gritsak, chef för säkerhetstjänsten SBU, samt riksåklagaren Jurij Lutsenko. Arkivbild.
Arkadij Babtjenko (mitten) på presskonferensen den 30 maj där han visade sig vara vid liv. Till vänster Vasilyj Gritsak, chef för säkerhetstjänsten SBU, samt riksåklagaren Jurij Lutsenko. Arkivbild.

Rysk reporters låtsasmördare talar ut

Mannen som påstås ha anlitats för att mörda den Kremlkritiske journalisten Arkadij Babtjenko träder nu fram. Så fort Oleksij Tsymbaljuk fick morduppdraget tipsade han Ukrainas säkerhetstjänst, hävdar han för BBC.

ANNONS
|

En hel värld förvånades förra månaden när den kände ryske reportern Arkadij Babtjenko visade sig vara vid liv efter att dagen innan ha rapporterats död. Kritiken blev hård mot Ukraina, som anklagades för att sprida falsk information.

Syftet, hävdade man, var att avslöja ryska mordplaner mot journalisten och förhindra andra attentat beställda av Moskva. Ytterligare 29 namn påstods stå på en dödslista.

- Det är jag som är Arkadij Babtjenkos mördare, säger Oleksij Tsymbaljuk med ett stort skratt när han träder fram i en exklusiv intervju med BBC.

ANNONS

Frivillig soldat

Mannen som hävdar att han anlitats för mordet säger sig ha informerat den ukrainska säkerhetstjänsten SBU så fort han fick uppdraget i början av april. Tsymbaljuk säger att beställaren var vapentillverkaren Borys Herman, den ukrainare som greps efter det fejkade mordet.

"Torpeden" beskrivs som före detta ortodox präst med högersympatier och en frivillig soldat i kriget mot de ryskstödda rebellerna i Ukrainas östra del. Där han hade lärt känna Herman.

Tsymbaljuk planerade "mordet" med Herman och säger sig ha fått ett förskott på motsvarande 120000 kronor. Han tror att han blev vald för att han ansågs lättmanipulerad. Om den anledningen stämmer var det ett stort misstag.

"Torpeden" säger sig ha spelat in alla sina kontakter med Herman. Några dagar före det fejkade attentatet träffade Tsymbaljuk för första gången sitt "offer" Babtjenko i dennes lägenhet.

Inte skratta

- En agent från säkerhetstjänsten presenterade oss för varandra med orden: "Hälsa på din tilltänkta mördare".

Tsymbaljuk ska då ha sagt: "Det är inte varje dag man får chansen att ge Putin en örfil".

ANNONS

Den 29 maj utfördes så det fejkade mordet.

- Jag åt upp min soppa, ringde en taxi och åkte för att döda Babtjenko, säger Tsymbaljuk till BBC.

Vid lägenheten låg journalisten i en pöl med grisblod, i väntan på ambulans.

- Jag sade åt honom att han skulle må så gott och han bad mig att inte få honom att börja skratta.

Parasitmask

På kvällen skickade Tsymbaljuk ett sms till Herman: "Parasitmasken är åtgärdad". På morgonen kom svar att de skulle mötas. I stället greps Herman medan han planerade att lämna landet, heter det.

Med tanke på den direkt fientliga relationen mellan Ryssland och Ukraina, och historien med det fejkade mordet, ska det tilläggas att Tsymbaljuks historia inte är oberoende bekräftad.

Herman förnekar inte enligt BBC att han smidit planer tillsammans med Tsymbaljuk – men påstår att han också samarbetade med SBU och hela tiden visste att mordet var en bluff. Hans försvar har såvitt känt inte presenterat några bevis för det.

ANNONS
TT

Bakgrund: Arkadij Babtjenko

Den 41-årige ryske journalisten Arkadij Babtjenko har främst rapporterat från militära konflikter där hemlandet varit involverat och har skrivit flera böcker, däribland "Krigets färger: ett vittnesmål" (2007) om Tjetjenien och "Bilder av ett litet krig" (2009) om Sydossetien (Georgien).

Han har skrivit för flera tidningar, däribland den liberalt lagda dagstidningen Novaja Gazeta.

På senare år har Babtjenko intresserat sig för striderna mellan pro-ryska separatister och ukrainska regeringsstyrkor i östra Ukraina, samt den ryska annekteringen av Krimhalvön. Han lever i exil i Ukraina.

2015 tilldelades Babtjenko Tucholskypriset av Svenska Pen, ett pris som delas ut för insatser för yttrandefriheten.

Den 29 maj i år rapporterades han vara mördad i Ukrainas huvudstad Kiev. Dagen därpå dök han upp på en presskonferens med säkerhetstjänsten som hävdade att det fejkade dödsfallet avslöjade fler ryska mordplaner.

ANNONS