Tummen upp för valresultatet ger Johan och Bram i Haag. Kanske har väljarna nu genomskådat Geert Wilders, tror Johan. "Han kan inte få oss att tro på vad som helst".
Tummen upp för valresultatet ger Johan och Bram i Haag. Kanske har väljarna nu genomskådat Geert Wilders, tror Johan. "Han kan inte få oss att tro på vad som helst".

Ruttes seger får Le Pen att grubbla

ANNONS
|

Orange var färgen som dominerade förstasidorna efter parlamentsvalet i onsdags.

"Och det var tre!" utropade De Telegraaf sedan premiärminister Mark Rutte och hans orangefärgade högerliberala VVD blivit största parti för tredje valet i rad.

Den stora skrällen var Ruttes segermarginal, med rejält många fler mandat än vad som siades i opinionsmätningarna på förhand. Då spelade det inte någon större roll att partiet de facto tappar åtta mandat jämfört med valet 2012.

Samtal utan PVV

Åt motsatt håll gick den eldfängde islam- och EU-kritikern Geert Wilders. Visserligen ökar Frihetspartiet (PVV) från 15 till 20 mandat. Men det ska ses i ljuset av att Wilders så sent som i januari spåddes få minst 30 mandat. Och i fjol till och med låg på över 40 i opinionen.

ANNONS

Wilders besvikelse var tydlig, trots twittrande om en "seger". Något glatt framträdande i nederländsk tv i onsdags kväll blev det aldrig och när mandaten räknats ihop står det klart att drömmarna om en plats i regeringen sannolikt är krossade.

"PVV kan utan problem lämnas åt sidan under koalitionssamtalen", konstaterar tidningen De Volkskrant.

Turkisk träta

Wilders kan trösta sig med att han har påverkat såväl Rutte som flera andra partier att gå i en tuffare riktning i synen på invandring och EU.

Ändå ställs han åt sidan när det verkligen gäller – något som inte minst visar sig då väljarna uppenbarligen föredrog Mark Ruttes sätt att hantera den pågående trätan med Turkiet, jämfört med Wilders rop om att utvisa ambassadören och kasta ut turkiska diplomater.

Rutte var i slutändan den som vann mest på Turkiets ilskna utspel.

- När Rutte verkligen gjorde något och vägrade tillåta de turkiska valmötena så var det nog många som gick över från PVV till VVD, analyserar kompisarna Bram och Johan vid järnvägsstationen i Haag.

Vad gör Le Pen?

Från Frankrike har Wilders samarbetskamrater i Nationella fronten välkomnat PVV:s mandatökning som en "enorm succé".

ANNONS

Front-ledaren Marine Le Pen lär ändå ha fått en del att grubbla på inför vårens franska presidentval. Även om det inte går att se valet i Nederländerna som ett givet trendbrott på väg bort från populismen så visar resultatet att det inte räcker med hård retorik och tuffa anti-utspel för att övertyga tillräckligt många väljare.

Vill Le Pen verkligen bli vald måste hon kunna ge trovärdiga lösningar på fler områden i samhället.

Det gjorde inte Geert Wilders.

- Det här visar att folk inte tar honom på allvar. Han är mer av en sorts kultpolitiker, men när det verkligen gäller röstar folk på partier som tar sitt ansvar, konstaterar Roeland Storm, kommunpolitiker i Leiden för kristdemokratiska CDA.

Haag, TT:s korrespondent

Fakta: Valet i Nederländerna

Så här ser det preliminära valresultatet ut i Nederländerna. Officiellt slutresultat kommer först nästa vecka.

Källa: NOS

Fakta: Fortsatta val i EU

Efter Nederländernas parlamentsval riktas det europeiska valintresset in mot avgörande vägval hos EU-bjässarna Frankrike och Tyskland.

  1. 23 april: Första omgången i Frankrikes presidentval
  2. 7 maj: Avgörande andra omgång i Frankrikes presidentval
  3. 11 och 18 juni: Parlamentsval i Frankrike
  4. 24 september: Parlamentsval i Tyskland

ANNONS