USA:s handelsminister Wilbur Ross. Arkivbild.
USA:s handelsminister Wilbur Ross. Arkivbild.

Ross säljer innehav i ryskt rederibolag

USA:s handelsminister Wilbur Ross förnekar att hans affärskopplingar till ryska medborgare, belagda med amerikanska sanktioner, skulle vara otillbörliga, skriver BBC. Men Ross ska sälja av sitt aktieinnehav i ryska Navigator Holdings, säger han till Bloomberg.

ANNONS
|

Paradisläckan visade att Ross har innehav i rederibolaget Navigator Holdings, som transporterar olja och gas åt bolaget Sibur, vars två största aktieinnehavare har belagts med sanktioner av USA. Även den ryske presidenten Vladimir Putins svärson Kirill Shamalov är delägare i Sibur.

Ross försvarar sig nu med att USA inte belagt företaget Sibur med sanktioner. Han säger också att han inte försökt dölja informationen.

"Sanktioner en annan sak"

- Det finns ingenting otillbörligt över huvud taget att Navigator har ett samarbete med Sibur, säger Ross till BBC och tillägger.

ANNONS

- Om vår regering hade beslutat belägga dem med sanktioner skulle det vara en annan sak.

Wilbur Ross förnekar i en intervju med Bloomberg att det skulle finnas någon intressekonflikt i hans engagemang i Navigator Holdings eller att han begått något brott.

- Jag har aldrig träffat de personer som är belagda med sanktioner, säger han till Bloomberg.

Säljer aktier

Ross säger också att han troligen inte kommer att behålla sitt aktieinnehav i Navigator Holdings,

- Förmodligen inte. Jag hade i själva verket sålt dem ändå.

Via skatteparadiset Kajmanöarna kontrollerar enligt de läckta dokumenten Ross och andra investerare 31,5 procent i bolaget Navigator Holdings. Tidigare var Ross Navigators styrelseordförande.

ANNONS

Paradisläckan består av 13,4 miljoner dokument från ett 20-tal skatteparadis, slutna länder och öar. De har lämnats till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung, som delat med sig till det globala journalistnätverket ICIJ. Från Sverige har TT, SVT:s Uppdrag granskning och SVT Nyheter deltagit.

TT

ANNONS