Bangladeshs premiärminister Hasina Wajed vid FN:s generalförsamling i New York.
Bangladeshs premiärminister Hasina Wajed vid FN:s generalförsamling i New York.

Rohingyer får inte stanna i Bangladesh

Över 700 000 rohingyer befinner sig i Bangladesh på flykt från militärens förföljelse Myanmar (Burma). Men där får de inte stanna, säger Bangladeshs premiärminister Hasina Wajed.

ANNONS
|

- Jag har redan 160 miljoner människor i mitt land, säger Hasina Wajed under sin resa till FN:s generalförsamling i New York.

- Jag kan inte ta ännu en börda. Jag klarar det inte. Mitt land klarar det inte.

ANNONS

Det är sagt att rohingyerna som befinner sig på flykt får återvända. Ett avtal slöts mellan länderna i november förra året om att det skulle ske inom två månader. I stället flyr fortfarande rohingyer från Myanmar till Bangladesh.

Hittar på ursäkter

Hasina Wajed anklagar grannlandets ledare – såväl militären som den civila ledaren Aung San Suu Kyi – för att hitta på ursäkter för att förhala processen.

- De går med på allt, men tyvärr agerar de inte. Det är problemet, säger Hasina Wajed.

- Varje gång försöker de hitta en ny ursäkt.

"Dödades systematiskt"

Myanmar har sagt att landet är redo att ta emot människorna som flytt, men att Bangladesh inte utfört det nödvändiga pappersarbetet. Det senare förnekas av Bangladesh, och enligt FN är det ännu inte säkert för rohingyer att återvända till Myanmar.

FN:s särskilda utredare anklagade nyligen regimen i Myanmar för att försökt genomföra ett folkmord på rohingyer i landet. Omkring 10000 människor dödades när militären slog till med förevändningen att man skulle stoppa muslimska upprorsmakare.

ANNONS

- Männen dödades systematiskt. Barn sköts och slängdes i floden eller brändes upp, sade FN-utredaden Marzuki Darusman när han presenterade rapporten, och tillade att kvinnor och flickor gruppvåldtogs.

TT

Fakta: 10000 dödades enligt FN

Militären slog ner hårt mot rohingyer i Myanmar i fjol, vilket tvingade över 700000 människor på flykt över gränsen till Bangladesh.

Omkring 10000 människor dödares, uppgav FN-utredare när en slutrapport om brotten mot rohingyer presenterades i mitten av september. Förmodligen är det en låg uppskattning, tillade utredarna.

Den 444-sidiga FN-rapporten har tagits fram under 18 månader med hjälp av detaljerade analyser och över 850 djupintervjuer. I den uppmanas bland annat det internationella samfundet att utreda landets toppmilitärer för våld och fördrivningar med folkmord som uppsåt, bland andra Myanmars överbefälhavare Min Aung Hlaing.

Fakta: Minoritetsbefolkningen rohingya

Den muslimska folkgruppen rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Myanmar (Burma) i generationer. Före 1962 erkändes rohingyafolket som en av landets etniska minoriteter, men klassas i dag inte som medborgare. Rohingya beskrivs som världens mest förföljda folkgrupp och ett statslöst folk.

Sedan Myanmar blev självständigt 1948 beräknas cirka 1,5 miljoner rohingyer ha tvingats lämna sina hem på grund av förföljelser.

För omkring ett år sedan slog regeringstrupper till mot delstaten Rakhine som ett svar på attacker utförda av gerillagruppen Arsa (Arakan Rohingya Salvation Army).

Det senaste året har hundratusentals muslimer flytt sedan deras byar bränts ned och människor dödats. Myanmars militär lägger skulden för våldsamheterna på gerillagrupper som bland annat attackerat polisposteringar och militärbaser.

ANNONS