Resterna av en robot som avfyrats från Jemen mot Saudiarabien visades nyligen upp av USA:s FN-ambassadör Nikki Haley som bevis på att Iran förser Huthirebellerna i Jemen med vapen. Arkivbild.
Resterna av en robot som avfyrats från Jemen mot Saudiarabien visades nyligen upp av USA:s FN-ambassadör Nikki Haley som bevis på att Iran förser Huthirebellerna i Jemen med vapen. Arkivbild.

Robotar väcker rädsla i saudisk huvudstad

Ännu en robot har avfyrats från rebellerna i Jemen mot Saudiarabiens huvudstad. I mars dödades en man av spillrorna efter nerskjutna robotar och kriget i grannlandet har utvecklats till ett reellt hot för invånarna i Riyad.

ANNONS
|

Flera kraftiga explosioner skakade den saudiska huvudstaden på onsdagen. Senare meddelade statliga medier att saudiska luftförsvarsstyrkor har skjutit ner en ballistisk robot över Riyad, rapporterar Reuters.

I södra delen av landet sköts samtidigt två robotar ner nära gränsen till Jemen, enligt militären som också rapporterar att två obemannade jemenitiska drönare skjutits ner i söder.

Det finns inga rapporter om döda eller skadade efter onsdagens attacker.

"Chockad och rädd"

Huthirebellernas robotar mot Riyad innebär ett nytt hot för folket i den saudiska huvudstaden, enligt 30-åriga Abdul Mohzen som blev vittne till attacken som dödade en person för bara några veckor sedan. Rakt över gatan syns fortfarande spår där delar av roboten slog ner.

ANNONS

- Jag blev väldigt chockad och rädd, berättar han för TT:s utsända i Riyad men blir avbruten av några avlägsna smällar som får marken att skaka.

I en närliggande kopieringsbutik skrattar personalen. Den här gången var det väl inte en raket? Förmodligen bara en släng av åska, lyder deras utlåtande.

Men intervjun hinner knappt fortsätta innan mobiltelefoner börjar ringa. Nyheten om den nya attacken sprids snabbt.

- Se bara vad som händer, säger Mohzen.

- Vi har alltid levt i lugn och ro här i Riyad. Men nu utsätts vi för den här typen av fega terrorattacker. Det är Irans fel, som stödjer terroristerna. De måste stoppas.

ANNONS

Anklagar Iran

De Iranstödda Huthirebellerna i Jemen har trappat upp sina robotattacker mot saudiska mål, som hämnd för flygräder som den saudiskledda koalitionen genomför mot dem. Onsdagens attack var fjärde gången på fem månader som robotar har flugit över Riyad.

Enligt rebellerna var målen för onsdagens robotattacker försvarsdepartementet i Riyad och en oljeanläggning i Najran i söder.

Saudiarabien anklagar sin ärkefiende Iran för att förse rebellerna med robotar, vilket den iranska regeringen har nekat till.

Den saudiskledda koalitionen ingrep i inbördeskriget i Jemen 2015, sedan Huthirebellerna drivit den internationellt erkända regeringen i exil.

-

Riyad, TT:s utsända

Fakta: Konflikten i Jemen

Jemen, ett av världens fattigaste länder, bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman efter ett inbördeskrig.

Växande protester mot regimen i samband med "Arabiska våren" ledde 2011 till att president Ali Abdullah Saleh avgick. Landet klövs återigen, och fick två konkurrerande maktcentra, huvudstaden Sanaa och Sydjemens forna huvudstad Aden.

De shiamuslimska Huthirebellerna, lierade med Iran, tog kontroll över Sanaa 2014. Mot dem står en militärallians, ledd av Saudiarabien, som stödjer den Aden-baserade presidenten Abd Rabu Mansur Hadi.

Styrkor lojala med den tidigare president Saleh har slagits på Huthirebellernas sida. Men sedan Saleh öppnat för förhandlingar med Saudiarabien dödades han av Huthirebeller den 4 december i fjol.

Sedan militäralliansen började flygbomba Huthirebellerna i mars 2015 beräknas 9 000–10000 människor ha dödats, många av dem civila. Över 50000 människor har skadats i striderna och miljontals har tvingats lämna sina hem.

Källa: AFP

ANNONS