Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Robert Hannah tillsammans med riksdagsledamot Maria Weimer (L) från Uppsala. Privat bild 

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Robert Hannah (L) på FDP:s valvaka

Den första valprognosen efter valet i Tyskland visar att Liberalerna (FDP) tar sig in i förbundsdagen igen. Riksdagsledamoten Robert Hannah (L), från Göteborg, är på plats på FDP:s valvaka i Tyskland under söndagskvällen.  – Det var extrema heja-rop. De har gjort en extremt bra comeback, säger han.

Robert Hannah har varit i Tyskland under fyra dagar för att bevaka det tyska valet. Under söndagskvällen, när vallokalerna har stängt och den första valprognosen har kommit, befinner han sig på FDP:s valvaka. Enligt honom hålls valvakan i partiets egna lokaler och det är bara omkring 1500 personer på plats. Men efter att den första valprognosen presenterades har stämningen varit på topp.
– Det var extrema heja-rop. De har gjort en väldigt bra comeback. Nu har de verkligen tagit sig tillbaka till maktens plats i politiken så de är nöjda, säger Robert Hannah. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"Liknar valet i Sverige"

FDP åkte ur förbundsdagen, riksdagshuset, år 2013 då de inte nådde femprocentsspärren, men enligt prognosen ser partiet nu ut att ta sig in igen. Rösterna efter valet håller fortfarande på att räknas men FDP ser ut att få runt 10 procent av rösterna. 
– FDP åkte ut med buller och brak vid förra valet, men fördubblar nu sitt stöd. De har gått från att ha inget till att hamna i maktens centrum, så de är jätteglada, säger Robert Hannah.

Efter att ha bevakat det tyska valet tycker han att det liknar valet i Sverige 2010. 
– Tyskland har fått ett främlingsfientligt parti i parlamentet och man har underskattat krafterna i partimätningarna. Politikerna har i praktiken inte mött oron hos sina väljare utan pekat ut de som röstar på AfD som rasister, säger Robert Hannah.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.