"Risken ökar för inbördeskrig"

ANNONS
|

Carl Bildt skriver på sin blogg Alla dessa dagar på tisdagskvällen:

"En dag som började betydligt lugnare i Kiev har under eftermiddagen närmast detonerat i en situation som lett till inte mindre än fem döda.

Från omvärlden försöker vi nu nå fram till mycket tydliga budskap till såväl regim som opposition att undvika varje form av våld och att nu ta snabba steg mot en demokratisk politisk lösning.

Sker inte det finns en uppenbar risk för ett än mer eskalerat våld med än allvarligare konsekvenser för landets framtid."

Han får medhåll av Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan:

- Risken är att våldet eskalerar ytterligare. Motsättningarna har byggts upp under så lång tid och de har försökt hitta kompromisser och det fanns förhoppningar om en lite lugnare utveckling. Men så kommer plötsligt detta, en våldsam upptrappning. Jag tycker det är oerhört oroande.

ANNONS

Två samhällen står mot varandra i Ukraina, men det är mer komplicerat än så i en hårdnande konflikt. Jan Hallenberg:

- Förutom en västinriktad och en ryskinriktad sida, har det bildats extremistgrupper på båda sidor beredda att ta till våld. Det ser väldigt allvarligt ut. Vi ser oppositionsledarna, men de har inte kontroll över allt folk ute på gatorna. Det finns andra mycket starka nationalistiska grupperingar som är emot regimen.

- Det finns inte heller, så som det måste finnas i varje demokrati, en vilja till kompromiss. Så är det inte heller i Irak eller Syrien och det leder till våld. Här är det samma sak. Här har de hållit på i flera månader, och äntligen hade det kommit så långt att man släpp loss ett stort antal av fångar. Då kommer ett nytt uppblossande av våldet.

Vad kan det leda till?

- Det kan inte uteslutas att det blir någon form av inbördeskrig. För några månader sedan var det uteslutet, men risken finns och har ökat i och med att våldet flammat upp igen.

Vilka konsekvenser kan det här få för omvärlden, för oss?

- Det finns i vissa avseenden en sorts gammal maktkamp mellan två stora block om Ukrainas gunst, mellan Ryssland och EU. Och Ukraina gränsar ju till Polen, till EU. Och om man inte har hittat någon kompromiss inom Ukraina, har man inte hittat någon kompromiss mellan Ryssland och EU om hur man ska hantera de här frågorna. Parterna står långt ifrån varandra, och det diskuteras att USA ska gå in med ett nytt ekonomiskt stödpaket. Men då kommer ryssarna att uppfatta det som en direkt utmaning.

ANNONS

Disa Håstad, flerårig utrikeskorrespondent i Moskva och författare till flera böcker om Ryssland.

– Det som händer nu är horribelt, men det stora problemet för ukrainarna är att de aldrig riktigt har lyckats med sin självständighet, vilket har att göra med en lång historia. Många av de smarta, de klokaste ukrainarna stannade inte i Kiev utan for till Moskva, andra försvann ut till republikerna. Kanske förklarar detta bristen på förmåga att bygga upp demokratiska institutioner i hemmavid, säger hon.

Och tillägger:

– Det finns en påtaglig tafatthet och samtidigt har den demokratiska rörelsen haft en övertro på EU. De högerextrema är nu ingen ny företeelse. De har alltid funnits, fast förr i smågrupper. Jag minns dem från Lviv där de satt i sina möteslokaler med porträtt på väggarna och allt.

ANNONS