Förödelsen efter det att en damm brustit i fredags.
Förödelsen efter det att en damm brustit i fredags.

Akut risk för nytt dammras i Brasilien

Ytterligare en damm riskerar att brista i det område i Brasilien där en damm kollapsade i fredags – och där hundratals fortfarande saknas. Människor på orten uppmanas att evakuera.

ANNONS
|

Vattennivåerna i en andra damm är farligt höga, uppger gruvbolaget Vale, som larmade om det nya hotet tidigt på söndagsmorgonen.

Enligt räddningstjänsten bör människor ta sig till högt belägna platser. Det rör sig om över 20000 personer.

- Vårt fokus ligger nu på evakueringen, säger en talesperson för räddningstjänsten.

37 bekräftat döda

"Hör upp, hela området evakueras", ljöd varningen i högtalare på orten.

ANNONS

När en damm kollapsade i fredags i samma gruvområde, som ligger utanför staden Belo Horizonte, drog en flodvåg av gruvavfall med sig en bro och raserade byggnader. Över 250 personer saknas, och 37 dödsfall har bekräftats.

Nära 200 personer räddades efter olyckan, och av dessa vårdas 23 på sjukhus. Chanserna att hitta fler vid liv sägs vara minimala.

"Helt förkrossad"

Innan den nya varningen ropades ut hade räddningsinsatsen återupptagits efter natten. Helikoptrar spelar en viktig roll, eftersom det är svårt att ta sig fram på marken i lermassorna. Militären har skickat 1000 soldater till katastrofområdet, men frivilliga har uppmanats att hålla sig borta.

- Det brukade vara hus här, och människor. Jag är helt förkrossad, säger Rosilene Aganetti, som bor i området.

Flera av hennes vänner, som var i företaget Vales kafeteria när dammen brast, är försvunna.

En annan kvinna försöker få tag på sin man som arbetade på Vale, och anklagar gruvbolaget för att ha förstört orten.

- Och ingen gör något. Vilken stad kommer det att bli härnäst?

ANNONS

Den 42 år gamla och 86 meter höga dammen som kollapsade var på väg att avvecklas, men hade nyligen klarat sedvanliga säkerhetstester.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Brasiliens värsta miljökatastrof

Gruvföretaget Vale har varit i blåsväder tidigare. I november 2015 dog 19 personer när en damm med giftigt, rött lervatten vid en gruva brast och begravde en by i samma delstat som nu drabbats. Totalt släpptes omkring 60 miljoner kubikmeter lera och gruvavfall ut i vattensystemet och hundratals städer drabbades när dammen brast.

Händelsen beskrivs som Brasiliens värsta miljökatastrof någonsin.

Gruvbolaget Samarco och dess ägare BHP Billiton och Vale har stämts av delstaten Minas Gerais, 24 kommuner, runt 11000 företag och cirka 240000 drabbade privatpersoner.

Källa: Reuters, The Guardian, TT

ANNONS