Revoltförsök slogs ned i Venezuela

Venezuelanska myndigheter säger att de slagit ner ett militärt kuppförsök nära staden Valencia. Uppgifterna kommer efter en turbulent vecka i det ekonomiskt sargade och våldsdrabbade landet.

ANNONS
|

Två personer har dödats och åtta gripits, i en väpnad "terrorattack" på en militärbas, sade Venezuelas president Nicolás Maduro på statlig tv. En av de tio var militär och de övriga var civila, sade Maduro.

Det var på söndagsmorgonen lokal tid som en grupp män i uniform sade sig ha inlett en revolt för att "återupprätta demokratin" i Venezuela. I staden Valencia väster om Caracas har det pågått skottlossning under natten, berättar ett vittne för Reuters.

På internet har man kunnat se en video där beväpnade män i militärkläder uttalar en deklaration om en resning, men videon har senare plockats bort, skriver den spanska tidningen El País.

ANNONS

Det är oklart om det verkligen handlar om en enhet i Venezuelas armé och hur många som slutit upp bakom deras revolt.

Turbulent vecka

Det har varit en turbulent vecka i det ekonomiskt sargade och våldsdrabbade Venezuela.

Den omstridda författningsförsamlingen – som det var val till förra helgen – började sitt arbete med att sparka landets högsta åklagare Luisa Ortega Díaz, stridbar kritiker till president Nicolás Maduro.

USA fördömer avsättandet av riksåklagaren. En talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet säger att det rör sig om ett försök att stärka Maduros "auktoritära diktatur".

Oppositionspolitikern Julio Borges sade i lördags att viktiga institutioner har "tagits som gisslan" av Maduro.

Ett politiskt parti har helt tagit över kontrollen genom "ett odemokratiskt förfarande som är fullständigt diktatoriskt", sade Borges, ordförande i parlamentet, och manade till fortsatta fredliga protester mot regeringen.

Ur husarrest

Oppositionsledaren Leopoldo López i Venezuela har återvänt från militärfängelset till husarresten i hemmet, uppger frun Lilian Tintori via Twitter.

I veckan fördes maken bort från hemmet i huvudstaden Caracas till ett militärfängelse. En annan oppositionsledare, Antonio Ledezma, fick samma behandling men kunde återvända hem före helgen.

Männen togs i förvar i turbulensen efter valet till den nya författningsförsamlingen förra helgen.

Landets högsta domstol anklagade oppositionsledarna för att ha haft planer på att fly. Efter gripandena rapporterades att anledningen till att de fängslades igen var att de brutit mot reglerna kring husarresten och gjort politiska uttalanden.

ANNONS
TT-Reuters

Bakgrund: Krisen i Venezuela

Våldsvågen med upplopp och kraftiga protester de senaste månaderna har såväl ekonomisk som politisk bakgrund. Oppositionen pekar ut regimens politik som orsak till den djupa ekonomiska krisen, medan regeringen skyller på det låga oljepriset och anklagar oppositionen för att destabilisera ekonomin.

President Nicolás Maduros sätt att hantera krisen, i kombination med att hans socialistparti för första gången på 17 år förlorade majoriteten i parlamentet, har fått situationen att spåra ur.

Valskrällen 2015 innebär att regeringen och parlamentet kontrolleras av två olika läger som är politiska motståndare. Det är detta som Maduro nu försöker runda genom ett slags ny konstituerande församling – ett superorgan med 545 ledamöter med befogenhet att skriva om grundlagen.

ANNONS