Rekordmånga på flykt i världen

65,3 miljoner människor var på flykt i världen i slutet av förra året. Det är ett av flera mörka rekord i UNHCR:s nya rapport om flyktingsituationen 2015.

ANNONS
|

Antalet människor som flydde undan konflikter och förföljelse ökade dramatiskt under 2015. Vid årets slut var 65,3 miljoner människor på flykt – nästan sex miljoner fler än ett år tidigare – skriver FN:s flyktingorgan UNHCR i sin årliga rapport som släpps i dag, och som GP tagit del av.

Det är första gången någonsin som antalet människor på flykt överstiger 60 miljoner, enligt UNHCR. Det dystra rekordet innebär att var 113:e människa på jorden befinner sig på flykt – eller motsvarande hela Storbritanniens befolkning.

–Fler människor tvingas bort av krig och förföljelse och det är oroande i sig, men hoten mot flyktingar ökar också, säger FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi enligt ett pressmeddelande.

ANNONS

Till hoten räknar han de hav som varje år slukar ett "skrämmande antal" flyktingar och migranter, stängda landgränser som blockerar människors flyktvägar och att flera länder gjort det svårare att söka asyl.

–Nationers vilja att arbeta tillsammans, inte bara för flyktingars utan för den kollektiva mänsklighetens bästa, testas i dag. Och det är denna anda av enighet som så desperat behövs, säger Filippo Grandi.

Flyktingkommissariensäger att han är orolig över att länder minskar trycket på sina gränser genom att göra det svårare att korsa dem.

–I stället för att utveckla gästfria asylsystem som erkänner människors svårigheter och anledningar att fly, reser man murar, säger Filippo Grandi.

Enligt Grandi behöver det inte handla om fysiska murar. Minst lika ofta byggs de av nya eller ändrade lagar. Han ser det i Europa, säger han. Hur asyllagarna försämras i den del av världen som omvärlden länge betraktat som asylrättens födelseplats.

–Dessa dåliga exempel har en smittoeffekt på resten av världen. Så småningom kommer det påverka ett stort antal flyktingar över hela planeten, säger Filippo Grandi.

Till de många människor på flykt räknas också de som väntar på asylbesked. 3,2 miljoner människor – även det det högsta antalet någonsin – hade i slutet av 2015 ansökt om asyl men ännu inte fått besked.

ANNONS

Ett annat dystert rekord i UNHCR-rapporten gäller antalet internflyktingar i världen. 40,8 miljoner människor befann sig i december på flykt inom det egna hemlandets gränser – 2,6 miljoner fler än året innan.

Antalet flyktingar har ökat sedan mitten av 1990-talet, skriver UNHCR, men de senaste fem åren har ökningen skett allt snabbare. UNHCR anger tre skäl till det:

Flera av de konflikter som skapar stora flyktingströmmar har pågått under lång tid. Till exempel är konflikterna i Somalia och Afghanistan inne på sina tredje respektive fjärde decennier.

Många nya eller nygamla konflikter har blossat upp på senare tid. Förutom kriget i Syrien nämner UNHCR bland annat de senaste årens våld i Sydsudan, Jemen, Burundi och Ukraina.

Till det kommer att det numera tar allt längre tid att hitta lösningar på flyktingars situation, skriver UNHCR.

Enligt flyktingkommissarien Filippo Grandi finns det egentligen bara ett sätt att lösa flyktingkrisen.

–Världens ledare, särskilt de mäktiga, måste gå samman för att stoppa krigen, säger han.

–Men innan det händer måste vi bli bättre på att svara på stora folkförflyttningar. Vi behöver utöka de humanitära insatserna.

Fakta: Flyktingar i världen

65,3 miljoner människor befann sig på flykt i slutet av 2015. Det innebär att 24 personer per minut tvingades lämna sina hem under året.

Av dessa var:

21,3 miljoner människor flyktingar under UNHCR:s eller FN:s organ för Palestinaflyktingar UNRWA:s mandat.

40,8 miljoner internflyktingar.

3,2 miljoner asylsökande.

De största…mottagarländerna

Turkiet: 2,5 miljoner

Pakistan: 1,6 miljoner

Libanon: 1,1 miljoner

Iran: 979 400

Etiopien: 736 100

Jordanien: 664 100

Källa: UNHCR

ANNONS