Polisen omringar den misstänkte gärningsmannen efter terrordådet vid London Bridge.
Polisen omringar den misstänkte gärningsmannen efter terrordådet vid London Bridge. Bild: BLOBlog/AP/TT

Londondådet: Anföll projekt han varit del av

Gärningsmannen i Londondådet frigavs i förtid efter att tidigare ha dömts för terrorbrott – och attackerade personerna bakom ett rehabiliteringsprojekt han varit del av i fängelset. Rådiga personer ingrep med brandsläckare och en enorm valtand för att stoppa mannen.

ANNONS

Gärningsmannen Usman Khan högg ihjäl en man och en kvinna, samt skadade en annan man och två kvinnor, innan han blev övermannad på gatan och skjuten av polis.

Khan hade dömts för terrorbrott redan 2012 och satt i fängelse fram till i december förra året, då han blev villkorligt frigiven. Polisen gick i ett tidigt skede ut och sade att man betecknar attacken som en terrorattack.

Attacken påbörjades vid ett kriminalvårdsseminarium i den historiska byggnaden Fishmongers' Hall, intill London Bridge. Det handlade om ett rehabiliteringsprojekt för kriminella i fängelser – som gärningsmannen själv varit en del av och där han lyfts fram som ett positivt exempel.

ANNONS

Universitetsanställd död

Ett av de två dödsoffren har av brittiska medier identifierats som en 25-årig man som arbetade vid kriminologiska institutionen på Cambridgeuniversitetet. Han var med och drev rehabiliteringsprojektet.

Mannens pappa beskriver honom som en vacker själ i ett inlägg på Twitter enligt flera medier och pappan säger att han alltid tog parti för en "underdog".

"(Han) talade alltid högt om människorna han arbetade med och han älskade sitt jobb", skriver pappan.

I en rapport om projektverksamheten hade Khan lyfts fram som en särskild fallstudie och det framgår bland annat att han efter sin villkorliga frigivning höll ett tal om projektet vid ett välgörenhetsarrangemang, rapporterar BBC.

I en broschyr från projektet framgår det att mannen genom det fick en "säker" dator som han kunde fortsätta sina påbörjade studier på. Han uttrycker i den sin stora tacksamhet.

Identiteten på den kvinna som dödades har ännu inte offentliggjorts.

Övermannades av civila

Vid seminariet i Fishmongers' Hall ska gärningsmannen Khan ha hotat att detonera ett bombbälte han bar på överkroppen, ett bälte som senare visade sig vara en attrapp. Därefter tog han fram två knivar och började hugga mot människor.

Filmklipp visar hur mannen blir angripen av en man som beväpnat sig med ett en och en halv meter långt och vasst föremål – en tand från en narval, som tros ha tagits från en utställning i byggnaden. En annan person angriper honom med en skummande brandsläckare.

ANNONS

Händelseförloppet fortsatte ute på bron, där mannen sedermera övermannades och avväpnades av privatpersoner och en civilklädd polis som råkade befinna sig på platsen.

– Jag såg att han fortfarande hade kniven i handen så jag stack in en fot för att försöka sparka honom i huvudet. Vi försökte göra så mycket vi kunde för att få undan kniven, säger den inblandade turistguiden Stevie Hurst till BBC.

Filmklipp visar hur tre poliser närmar sig gärningsmannen med dragna vapen när han övermannats av en civil person och bägge ligger på marken. När den andra personen sliter sig loss skjuter polisen gärningsmannen.

Johnson kritiserar frigivning

Under ett besök på London Bridge på lördagen sade den brittiska premiärministern Boris Johnson att personer som har dömts för terrorbrott inte borde friges i förtid.

– Jag tror att förfarandet med automatisk frigivning där man halverar straffsatsen och släpper riktigt våldsamma lagbrytare i förtid helt enkelt inte fungerar och i det här fallet är jag rädd för att det finns bra bevis för att det inte fungerar, sade han.

Även oppositionsledaren Jeremy Corbyn från Labourpartiet kritiserar rättssystemet och kräver en utredning.

28-årige Usman Khan dömdes 2012 för att som del av ett jihadistiskt nätverk ha planerat ett bombdåd mot Londonbörsen.

ANNONS

Attacken i London skedde bara 13 dagar före det brittiska parlamentsvalet. Fokus i valkampanjen kan nu skifta från brexit och sjuk- och hälsovårdsfrågor till brottslighet.

Terrorgruppen IS har via sina propagandakanaler tagit på sig dådet, utan att leda detta i bevis på något sätt.

Rättad: I en tidigare version fanns felaktiga uppgifter om hur 28-åringen dödade sina offer.

Övergivna bussar på London Bridge efter fredagens terrordåd.
Övergivna bussar på London Bridge efter fredagens terrordåd. Bild: Frank Augstein/AP/TT
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, tvåa från vänster, besöker platsen för fredagens terrordåd.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, tvåa från vänster, besöker platsen för fredagens terrordåd. Bild: Steve Parsons/AP/TT

29 november 2019:

Polisen skjuter en man på London Bridge i centrala London efter att flera personer knivhuggits. Polisen behandlar fallet som en terrorhandling. Förutom gärningsmannen dör två människor i attacken.

15 september 2017:

En hemmagjord bomb detonerar på ett fullsatt pendeltåg på stationen Parsons Green i sydvästra London. 30 människor skadas. Sprängladdningen detonerade inte fullt ut vilket begränsade skadorna. En 18-årig man som tros ha tränat med terrorgruppen IS döms till livstids fängelse för dådet.

3 juni 2017:

Vid London Bridge mejar en skåpbil ner människor, varpå tre män hoppar ur bilen och går till attack med kniv. De skjuts ihjäl av polis. Åtta personer dör och omkring 50 skadas. Terrorgruppen IS låter meddela att man står bakom dådet.

19 juni 2017:

En skåpbil plöjer genom folkmassan som lämnar en kvällsbön vid en moské i Finsbury Park i norra London. En man dör och elva personer skadas. Föraren åtalas för terrorrelaterat mord och mordförsök och döms senare till livstids fängelse. Den 47-årige gärningsmannen hävdar att han ville "hämnas på islamistisk terror" och en övergreppsskandal mot barn.

22 mars 2017:

Fem personer dödas och över 50 skadas när en man kör på människor på Westminster Bridge i centrala London, varpå han knivhugger en polis till döds. Gärningsmannen skjuts sedan ihjäl av polis. Attacken beskrivs som "islamistrelaterad terrorism".

22 maj 2017:

En självmordsbombare spränger sig själv utanför i Manchester Arena i Manchester i slutskedet av sångerskan Ariana Grandes spelning. 22 människor dödas och 116 skadas. Sju av offren var under 18 år. Dådet genomfördes av en 22-årig man och terrorgruppen IS meddelade att man stod bakom attacken.

2016, 16 juni:

Den brittiske parlamentsledamoten och Labourpolitikern Jo Cox skjuts till döds av högerextremisten Thomas Mair. Han döms senare till livstids fängelse.

22 maj 2013:

Soldaten Lee Rigby huggs ihjäl av två män nära en arméförläggning i London. Vittnen säger att männen uppmanade dem att filma och skrek "Allahu akbar" (Gud är större). Männen, en 29-åring och en 22-åring, döms senare till livstids respektive 45 års fängelse.

7 juli 2005:

På morgonen den 7 juli 2005 genomför fyra brittiska självmordsbombare, inspirerade av al-Qaida, attacker mot kollektivtrafiken i London. Sprängladdningar detoneras på tre tunnelbanetåg och en buss i morgonrusningen. 56 människor dödas och fler än 700 skadas.

ANNONS