Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180719-myanmarrapport-718378_se.gp_1.jpg
Flyktingläger med rohingyer i norra Rakhine, juni 2018.

Rapport: Folkmord på rohingyer planerades

Myndigheter i Myanmar planerade ett folkmord på minoritetsgruppen rohingya, hävdar en människorättsorganisation i en ny rapport. Förberedelserna startade flera månader innan militären gick till angrepp i delstaten Rakhine i augusti förra året.

Det är den Bangkok-baserade människorättsorganisationen Fortify Rights ("Förstärk rättigheter") som har sammanställt rapporten, enligt flera internationella medier.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Anklagar befälhavaren

" De gav dem långa svärd " baseras på hundratals intervjuer med överlevare, rebeller och tjänstemän från regering och militär i Myanmar och Bangladesh. Efter två år av efterforskningar identifierar människorättsorganisationen ett 20-tal högt uppsatta soldater och poliser i Myanmar som ansvariga för de påstådda grymheterna – inklusive befälhavare Min Aung Hlain.

Enligt författarna till rapporten gick strategin ut på att beväpna andra civila och samtidigt göra den muslimska minoriteten mer sårbar inför det kommande angreppet. Bland annat genom att upphöra med humanitärt bistånd, införa ett utegångsförbud och väsentligt öka antalet soldater i området.

Vill ställa landet inför rätta

Matthew Smith, Fortify Rights vd, menar att Myanmar borde ställas till svars i Internationella brottmålsdomstolen (ICC).

- ICC skapades just för sådana här situationer, när regeringen misslyckats med att utreda och åtala de ansvariga. Förberedelserna och själva brotten i sig – massakrerna, våldtäkterna och attackerna – allt talar för att man haft som syfte att utföra ett folkmord, säger han enligt tidningen The Guardian.

Myanmars militära angrepp mot rohingyer förra året har av FN kallats för ett möjligt folkmord. FN har skrivit under ett avtal med Myanmar som ska ge organisationen åtkomst till de tidigare isolerade områden som är centrum för krisen kring den muslimska minoritetsgruppen. Men Myanmar har nekat FN:s råd för mänskliga rättigheter att utreda situationen på plats i Rakhine. I stället har landets ledare Aung San Suu Kyi och dess militära ledning intygat för delegationen från FN:s säkerhetsråd att övergreppen ska utredas.

Fakta: Folkgruppen rohingya

TT

Den muslimska folkgruppen rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Myanmar i generationer. Före 1962 erkändes rohingyafolket som en av landets etniska minoriteter, men i dag klassas folkgruppen inte som medborgare. Rohingyer bor även i Bangladesh, Pakistan och Malaysia.

Det har under årtionden rått konflikt mellan muslimerna, som är en väldigt liten grupp, och den buddhistiska majoriteten i Myanmar. Sedan landets självständighet 1948 beräknas cirka 1,5 miljoner rohingyer ha tvingats lämna sina hem på grund av förföljelser.

Hundratusentals muslimer är nu på flykt sedan deras byar bränts ned och människor dödats. Den myanmariska militären, som hävdar att man genomför insatser mot "extremterrorister", lägger skulden för våldsamheterna på gerillagrupper som bland annat attackerat polisposteringar och militärbaser.

Den senaste våldsvågen tog fart den 25 augusti, parallellt med att FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan lade fram en rapport om situationen för rohingyer. I den rekommenderade han bland annat att folkgruppen får medborgarskap samt tillgång till skola och sjukvård.

Källor: Svenska Burmakommittén, Arakan Rohingya National Organisation (Arno), al-Jazira, Civil Rights Defenders

Mest läst