Brittiska spioner var indirekt inblandade när USA torterade och förhörde fångar, enligt en rapport. Arkivbild.
Brittiska spioner var indirekt inblandade när USA torterade och förhörde fångar, enligt en rapport. Arkivbild.

Rapport: Brittiska spioner tillät tortyr

Brittiska spioner var indirekt inblandade när USA torterade och förhörde misstänkta terrorister efter terrordåden i New York den 11 september 2001, enligt en ny rapport. Storbritannien begick och tillät "oförlåtliga" handlingar.

ANNONS
|

Enligt rapporten, som har tagits fram av en underrättelse- och säkerhetskommitté i det brittiska parlamentet, var brittiska spioner på något sätt involverade i lagvidrig behandling av hundratals personer.

Vissa har bevittnat hur fångar torterats, vissa har bistått vid olagliga transporter av fångar och vissa har delat med sig av underrättelser som använts i olagliga förhör.

Visste vad som hände

Kommittén har inte hittat några bevis för att brittiska spioner stod för olaglig behandling eller tortyr. Men det anses kunna ställas "bortom tvivel" att de var medvetna om hur deras amerikanska motsvarigheter behandlade personer som de frihetsberövade.

ANNONS

Även med den kunskapen delade Storbritannien med sig av underrättelser vid åtminstone 232 tillfällen.

"Som vi ser det tolererade Storbritannien åtgärder, och vidtog andra, som vi ser som oförlåtliga", står det i rapporten.

I 198 fall belägger rapporten att Storbritannien tog emot underrättelser från fångar som de visste, eller kunde misstänka, hade blivit utsatta för olaglig behandling.

I 28 fall har de brittiska underrättelsetjänsterna haft planer på uppdrag där de ska gripa och överlämna personer till USA. I tre av fallen har det varit där en annan part stått för finansieringen.

Inte isolerade händelser

Åren efter dåden i New York höll brittisk militär och underrättelsetjänst förhör med uppemot 3000 personer som hölls fångna av USA i Afghanistan, Irak eller vid Guantanamobasen på Kuba.

Kommittén säger sig kunna avfärda underrättelsetjänsternas påstående att lagbrotten varit "isolerade händelser" och riktar kritik mot de chefer som inte uppmärksammat ett "mönster av felbehandling".

- Det akuta kravet, att leverera underrättelse för att försvara mot terroristhotet, blev det allra främsta målet, säger en anonym tjänsteman inom brittisk underrättelsetjänst till Reuters.

ANNONS

Premiärminister Theresa May säger i en skriftlig kommentar att det "tog för lång tid" att inse riskerna med att arbeta tillsammans med internationella samarbetspartners i den här typen av frågor.

TT-Reuters

ANNONS