Sydafrikas nye president Cyril Ramaphosa håller sitt första tal till nationen.
Sydafrikas nye president Cyril Ramaphosa håller sitt första tal till nationen.

Ramaphosa lovar "ny gryning" för Sydafrika

Krafttag mot korruption, kamp mot skyhög arbetslöshet och tuffa åtgärder för att få ekonomin att vända. Sydafrikas nye president Cyril Ramaphosas tal till nationen spände över flera av landets svåra problem – men han togs emot med skratt och värme av parlamentet.

ANNONS
|

- Vi ska lägga allt negativt som har präglat vårt land bakom oss, för nu väntar en ny gryning och det är en underbar gryning som kommer, förklarade Ramaphosa i talet, som hölls blott en dag efter att han svurit presidenteden.

Ramaphosa började sitt tal med att hylla gäster och andra ledamöter. Inledningen möttes av skratt och applåder och Ramaphosa själv började fnissa särskilt när han hälsade oppositionsledaren Julius Malema.

ANNONS

Under flera av företrädaren Jacob Zumas tal till nationen – som hålls av presidenten en gång om året – har Malema och hans EFF-ledamöter, klädda i sina karakteristiska röda overaller, bråkat och stört presidenten under talet. Nu log Julius Malema vänligt.

Burop mot Zuma

Men när Ramaphosa fortsatte med att tacka sin företrädare Zuma för hans gärning blandades höga burop med avmätta applåder i parlamentsbyggnaden i Kapstaden.

Efteråt sade den ofta hetlevrade Malema att "vi gav honom en chans i dag", skriver sydafrikanska Times.

- Detta är året då vi kommer att få stopp på korruptionsflödet i våra offentliga institutioner. Vi är fast beslutna att bygga ett samhälle definierat av anständighet och integritet, som inte tolererar att offentliga resurser plundras eller att organiserade brottslingar stjäl av vanligt folks ihoptjänade besparingar, fortsatte den 65-årige presidenten som i december förra året med nöd och näppe vann valet till ledarposten för regeringspartiet ANC.

Ramaphosa tog också upp den mer känsliga frågan om ägande av land i sitt tal. Budskapet till Sydafrikas många fattiga svarta medborgare var att frågan om överföring av landägande till svarta människor ska påskyndas, rapporterar Reuters.

ANNONS

Sydafrika räknas som den afrikanska kontinentens stormakt , men det krävs ökad ekonomisk tillväxt för att få ner den hisnande höga arbetslösheten – som för närvarande ligger runt 27 procent.

Fackföreningsman och storkapitalist

Ramaphosa har en historia både som fackföreningsledare och storkapitalist, och han har haft stora intressen i gruvindustrin. Nu tog han upp gruvindustrin som en stor möjlighet för att skapa tillväxt och jobb.

- Vi måste se gruvindustrin som en industri på uppgång.

Cyril Ramaphosas företrädare Jacob Zuma lämnade sin post i veckan efter stark press från ANC-ledningen.

Zuma anklagas för att ha lagt grunden till en kultur av statlig korruption och han misstänks för nära 800 fall av korruption, pengatvätt och utpressning. Sent i onsdags kväll meddelade Zuma att han lämnar sin post.

Han hade då varit Sydafrikas president sedan 2009.

TT

Fakta: Cyril Ramaphosa

Sydafrikas president sedan 15 februari 2018 och regeringspartiet ANC:s ordförande.

Född i Soweto väster om Johannesburg 1952. Juridikstudent, aktivist och senare politiker, som spelade en central roll under Sydafrikas demokratiseringsprocess på 1990-talet.

Lämnade politiken 1997, några år efter att han misslyckats med att utses Nelson Mandelas "kronprins" och därmed på sikt bli landets president.

I stället sökte sig Ramaphosa till näringslivet, och byggde upp en förmögenhet på sina affärer. Återvände senare till politiken och blev vicepresident under Jacob Zuma 2014.

ANNONS