Rävspel kring presidentposten i Brasilien

Maktkamp, mutpengar, dubbelspel och tvivelaktiga förbindelser. Turerna kring Brasiliens korruptionsanklagade president Michel Temer, vars öde snart avgörs i parlamentet, liknar alltmer en tv-såpa.

ANNONS
|

Uppnystningen av korruptionshärvorna kunde vara hämtad ur en telenovela, som de brasilianska såpoperorna kallas.

Redan denna vecka kan Michel Temers öde komma att avgöras. Genom en omröstning i Câmara dos deputados, deputeradekammaren i det brasilianska parlamentet, ska man ta ställning till om presidenten ska åtalas eller inte.

- Krisen för Temer och hans regering handlar om en elitens kris. Det är ett maktspel som utspelar sig som vanligt folk inte är insatta i. De känner sig inte delaktiga i den process som pågår, säger Maria Cristina Fernandes, kolumnist på den ansedda brasilianska affärstidningen Valor econômico.

ANNONS

Dubbelspel på hög nivå

Den konservative Michel Temer var en av dem som såg till att den förra presidenten, Arbetarpartiets Dilma Rousseff, tvingades bort från makten. Rousseff anklagades för att ha misskött ekonomin och att ha lett en djupt korrupt regering. Men snart kanske Temers eget huvud kommer att rulla. Det politiska stödet för honom minskar, medan blickarna vänds mot talmannen i deputeradekammaren, Rodrigo Maia.

Faller Temer blir det Maia som tar över presidentposten. Många politiker berörs av skandalerna och ser en möjlig utväg i Rodrigo Maia.

- De anser att Temer-regeringen har gjort sitt. För den politiska och ekonomiska eliten framstår Rodrigo Maia som ett hopp. Rodrigo Maia har mer inflytande i deputeradekammaren än vad presidenten har och skulle kunna bädda för ett omval av ledamöter, som är rädda för att inte bli det på grund av Lava jato, säger Maria Cristina Fernandes, och syftar på det namn som en av skandalerna har fått.

För Maia gäller det att utåt visa sig lojal med presidenten medan han bakom kulisserna samlar stöd åt sig själv.

ANNONS

Bedyrar sin oskuld

Utredningen kring de muthärvor som har nystats upp i Brasilien är den största genom tiderna och inkluderar ett hundratal politiker. Flera ministrar ur Temers regering har tvingats avgå till följd av skandalerna. Nyligen lämnade presidentens advokatteam in hans försvar. Enligt det hundrasidiga materialet, som TT har tagit del av, hävdar försvaret att bevisningen mot Temer är svag och inte håller. Presidentens advokat Antonio Mariz de Oliveira har i brasilianska medier beskrivit bevisningen som ren "fiktion".

Presidenten bedyrar sin oskuld och vägrar att avgå trots en opposition som alltmer högljutt kräver att han ska göra det. Slipper Temer undan åtal sitter han kvar till valet i oktober 2018.

TT

Fakta: Skandalerna i Brasilien

Flera stora byggföretag misstänks ha ingått i en kartell som gjorde hemliga utbetalningar till oljebolaget Petrobras direktörer i utbyte mot fördelaktiga kontrakt. Petrobras ägs till största del av den brasilianska staten.

Pengarna gick till att finansiera valkampanjer och muta politiker. En del av pengatvätten sköttes från en bensinstationskedja, något som gett utredningen av korruptionshärvan dess namn – Operação lava jato (Operation biltvätt).

Ett stort antal personer är under utredning, däribland den forna presidenten Dilma Rousseff, liksom hennes föregångare, den populäre Luiz Inácio Lula da Silva. Dilma Rousseff tvingades bort efter att ha ställts inför riksrätt, anklagad för att ha dolt budgetunderskott med hjälp av lån från statliga banker inför valet 2014.

I centrum för härvan står byggbolaget Odebrecht, en gång Latinamerikas mest framgångsrika byggföretag. Under nio år betalade företaget omkring 3,3 miljarder dollar, motsvarande cirka 32 miljarder kronor, i mutor.

Till råga på allt har också en omfattande köttskandal briserat i Brasilien, där myndighetsmän misstänks ha mutats för att släppa igenom skämt och smittat kött.

Fakta: Michel Temer

Den konservative politikern Michel Temer har styrt Brasilien sedan i maj förra året, då dåvarande presidenten Dilma Rousseff stängdes av i väntan på senatens slutgiltiga avgörande. När Dilma Rousseff slutligen avsattes i höstas tillträdde han automatiskt presidentposten.

Michel Temer var Rousseffs vicepresident och hade en nyckelroll i processen med att ställa henne inför riksrätt. Innan dess betraktades han som en diskret politiker som höll sig borta från rampljuset. En av hans största bedrifter har varit att hjälpa sitt parti PMDB att bilda koalitioner med varje president de senaste två decennierna.

Sedan han tillträdde presidentposten har Michel Temer försökt styra landet åt höger, med en rad marknadsinriktade reformer. Han har samtidigt blivit allt hårdare ansatt av korruptionsanklagelser, som riktats mot både honom och medlemmar av hans regering.

ANNONS