Åtalade journalister fortsatt frihetsberövade

Medarbetarna på den turiska oppositionstidningen Cumhuriyet ska vara fortsatt fängslade, beslutade en turisk domstol under måndagen.

ANNONS
|

Rättegången mot 17 journalister på den turkiska tidningen Cumhuriyet, som står anklagade för terrorbrott, är hårt kritiserat och ses som ett test för pressfrihet under president Recep Tayyip Erdogans styre. Om de fälls riskerar de upp till 43 år i fängelse.

Under rättegångens första dag har domstolen nu beslutat att de åtalade journalisterna ska vara fortsatt frihetsberövade.

"Det här fallet kommer att gå till historien som det tydligaste, och samtidigt mest absurda, exemplet på institutionernas misslyckande och problemen med rättvisan under denna period", skriver kolumnisten Asli Aydintasbas i söndagens tidning.

ANNONS

Bland de åtalade finns tidningens tidigare chefredaktör Can Dündar, som flytt till Tyskland. I slutet av juli beslutade domstolen att sju av de 17 skulle släppas på fri fot.

Journalisterna anklagas för medhjälp till terrorism och har enligt åtalet stöttat Gülenrörelsen – som pekats ut för att ligga bakom fjolårets misslyckade militärkupp – samt de terrorstämplade rörelserna PKK och marxist-leninistiska DHKP-C. Men kritiker ser rättegången som ett led i de tillslag mot oberoende medier som följt efter kuppförsöket.

TT-AFP

Fakta: Prisbelönt tidning

Cumhuriyet betyder "republik" på svenska. Tidningen är vänstersekulär. Den grundades 1924 och är endast ett halvår yngre än den turkiska republiken.

Cumhuriyet är relativt liten i jämförelse med andra tidningar i landet. Den dagliga upplagan ligger endast på 75000 exemplar, men tidningen spelar ändå en viktig roll eftersom den är populär bland personer med inflytande.

Tidningen var en av förra årets Right Livelihood-pristagare för "dess orädda och undersökande journalistik samt principfasta försvar av yttrandefriheten under tider av förtryck, censur, frihetsberövanden och dödshot".

Cumhuriyet är en av de få oberoende medier i Turkiet som kritiserar president Recep Tayyip Erdogan och hans politik.

Källa: Der Spiegel, Reuters, The Right Livelihood Award

ANNONS