Människor bredvid en av byggnaderna som kollapsade i Casamicciola.
Människor bredvid en av byggnaderna som kollapsade i Casamicciola.

Två döda i Italien-skalv

ANNONS
|

Ett stort räddningspådrag fanns redan på ön före skalvet på grund av pågående skogsbränder. Mer personal har skickats dit från fastlandet med helikoptrar och en färja. Flera personer räddades under natten ur massorna, bland dem en gråtande sjumånaders bebis.

Två pojkar, fyra och sju år gamla, sitter fast under en säng i rasmassorna, men håller kontakten med räddningsarbetare via telefon.

Sprang ut

Boende och turister sprang ut på gatorna när skalvet inträffade strax före klockan 21 på måndagskvällen. Italien befinner sig mitt i turistsäsongen – restaurangerna var fullsatta och många butiker fortfarande öppna.

"En fruktansvärd upplevelse, allt skakade, och vi kastades in i mörkret, hus kollapsade... en mardröm", skriver ett vittne på Twitter.

ANNONS

I badorten Casamicciola på den norra delen av ön har runt sex byggnader, bland annat en kyrka, rasat. En av de omkomna träffades av fallande bråte från kyrkan.

Italienska Nationella institutet för geofysik och vulkanologi (INGV) bedömer magnituden till 4,0 på en mils djup.

Det stora skalvet följdes av 14 mindre efterskalv.

Provisorisk akutmottagning

Läkaren Roberto Allocca, som arbetar vid det lokala sjukhuset, säger till tv-kanalen Sky TG24 att 26 personer har behandlats för lindriga skador. Allocca beskriver situationen som lugn och under kontroll.

Ischia har flera gånger drabbats av jordbävningar. Den värsta inträffade 1883, då mer än 2000 människor omkom.

Inga svenskar har drabbats i skalvet, enligt svenska utrikesdepartementet.

- Vi har ingen kännedom om någon skadad eller avliden svensk, säger Jacob Bolin på UD:s presstjänst.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Lång historia av jordbävningar

Italien är ett land som vilar på orolig mark. Sedan 70-talet har flera jordbävningar inträffat med många dödsoffer.

Den 24 augusti 2016: Omkring 300 människor miste livet och uppskattningsvis 2 500 förlorade sina hem i ett skalv med centrum omkring åtta mil sydöst om Perugia. Byn Amatrice, mellan de större städerna Ascoli Piceno och Rieti, drabbades svårt. Skalvet, som var relativt grunt, hade en magnitud på 6,2 och kändes ända till Rom.

Maj 2012: 25 personer miste livet i två skalv i Emilia-Romagnaområdet i nordöstra Italien. Ett antal äldre byggnader och flera fabriker skadades också. Skalvens magnitud var 5,8 respektive 6,0.

April 2009: Staden L'Aquila i mellersta Italien skakades av en jordbävning med magnituden 6,3. Över 300 människor dog och tiotusentals blev hemlösa. Sammanlagt skadades omkring 10 000 byggnader.

Oktober 2002: Ett jordskalv som mätte 5,4 på Richterskalan ledde till att 29 människor omkom och 61 skadades i östra Italien. Nästan alla som dog var barn i en skola i staden San Giuliano di Puglia.

November 1980: Över 2 900 personer omkom i jordbävningar i de sydliga regionerna Kampanien och Basilicata.

Maj 1976: Staden Gemona del Friuli i nordöstra Italien förstördes helt, och 1 000 personer miste livet i flera kraftiga skalv. 100 000 personer förlorade sina hem.

Källa: TT:s nyhetsarkiv, SVT

ANNONS