Tidigt under tisdagsmorgonen genomförde franska myndigheter en razzia på Googles kontor i Paris.
Tidigt under tisdagsmorgonen genomförde franska myndigheter en razzia på Googles kontor i Paris.

Räd på Googles kontor i Paris - skattebrott misstänks

Utredare genomför i dag en skatterazzia på Googles kontor i Paris, enligt källor nära finansministeriet.

ANNONS
|

IT-jätten Googles Pariskontor har fått påhälsning av polis, skriver nyhetsbyrånTT.

Det varklockan 05.00 på tisdagsmorgonen som franska myndigheter intog Googles kontor i Paris.Uppgifterna läckte från källor nära franska finansministeriettill nyhetsbyrånReuters.

Ett hundratal skattetjänstemänhar deltagit under räden, enligt den franska tidningen Le Parisiene.Polisen har bekräftat räden mot kontoret, men Google själv har ännu inte kommenterat händelsen, skriver BBC.

Bakgrunden till räden tros vara en pågående utredning om skatteflykt. En annan källa från Frankrikes finansministerium berättade i februari i år att Googlekrävs på 1,6 miljarder euro i skatteskuld. Företagetharkritiserats för omfattande skatteplanering,enligt Reuters.

Under tisdagen berättade en franskåklagareatten utredning om ekonomiska bedrägerier och organiserad pengatvättinleddes mot Google i juni förra året.Då gick Google ut med ett uttalande där de tillbakavisade uppgifterna,rapporterar The Guardian.

ANNONS

Det är inte bara i Frankrike som IT-jätten harhamnat i svårigheter.Tidigare i år gick Google med på att betala tillbaka en skatteskuld på130 miljoner pund i Storbritannien. Detta ska kompensera för obetald skatt sedan 2005.

I fallet med Google's skatteskuld i Storbrittanien har företagets skattestruktur tillåtitatt det betalar skatt i lågskattelandet Irland, även på det som sålts i Storbrittanien.

Trots att företaget gått med å att betala tillbaka 130 miljoner pund,tillbakavisade företagets Europa-chef Matt Britton att anledningen till kravet skulle bero på skatteflykt. Istället handlade det om att Storbrittaniens regler har ändrats de senaste åren, menade han.

- Reglerna ändras på ett internationellt plan och Storbrittaniens regering tar en ledande roll i den utvecklingen. Vi vill vara säkra på att vi betalar rätt skattesumma, sa Britton enligt BBC.

ANNONS