Rysslands president Vladimir Putin träffar sin turkiska kollega Recep Tayyip Erdogan i Kreml.
Rysslands president Vladimir Putin träffar sin turkiska kollega Recep Tayyip Erdogan i Kreml.

Putin träffade Erdogan under USA-vakuum

Vladimir Putin passar på medan USA:s nya administration formerar sig. I ett möte där Rysslands president ytterligare försöker öka sitt lands inflytande i Syrien och Mellanöstern tog han emot sin turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan i Moskva.

ANNONS
|

De båda ländernas intressen sammanfaller knappast i Syrien. De rebellgrupper Turkiet stöttat är nu på den förlorande sidan när Rysslands militära inblandning tippat över fördelen till president Bashar al-Assad.

Medan USA ännu formerar en sammanhållen Mellanöstern-politik vill Putin öka Rysslands generella inflytande. Erdogan, i sin tur, vill vårda Turkiets intressen i Syrien – särskilt på bekostnad av kurdernas. Han vill också säkra en turkisk roll i återerövringen av terrorgruppen IS:s självutnämnda huvudstad al-Raqqa samt visa USA att det finns andra möjliga samarbetspartners, rapporterar CNN.

Efter mötet sade Putin att samarbetet mellan länderna i kampen mot terrorgruppen IS ska fortsätta vad gäller militära frågor och underrättelser.

ANNONS

- Vi har nått en överenskommelse med våra turkiska kollegor att fortsätta aktivt samarbete i kampen mot terrorgrupper, säger Putin enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

"Försiktig optimism"

Putin känner också "försiktig optimism" i frågan om att kunna nå ett fredsavtal– i Syrien. Men det hänger också på medverkan av andra aktörer, bland andra USA, säger han.

Erdogan sade att Turkiet samarbetar fullt ut med rysk militär i Syrien, och att ländernas säkerhetsorgan också utbyter underrättelser om läget i kampen mot terroristorganisationer. Men han säger också att Ankara vill samarbeta med den USA-ledda alliansen när det gäller den militära operationen vid staden Manbij i Syrien.

Samtidigt likställde han den USA-stödda kurdiska milisen YPG med IS.

- Det borde nu vara accepterat att en terrororganisation inte kan besegras med hjälp av en annan.

Även Israel

Turkisk militär uppger också att 71 kurdiska milismän dödats i Syrien den senaste veckan.

ANNONS

Under mötet nådde länderna också överenskommelser i en rad ekonomiska frågor. Erdogan hoppas att de ryska sanktionerna mot Turkiet kan lyftas, och att turkar ska kunna resa visumfritt till Ryssland.

- Jag anser att vi bör öka farten i detta, säger Erdogan.

Putins försök att framstå som ett alternativ till USA, Nato och EU är tydligt. På torsdagen tog han emot en annan av Washingtons allierade – Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Denne vill övertala Ryssland att försöka minimera Irans inflytande i Syrien – och i förlängningen i Libanon – men också bibehålla goda kontakter med Putin.

TT

ANNONS