Rysslands president Vladimir Putin under torsdagens telefonväkteri.
Rysslands president Vladimir Putin under torsdagens telefonväkteri.

Putin svarade på frågor för 16:e gången

Ryssland kommer att ha tillgång till en ny generation interkontinentala robotar nästa år, sade landets president Vladimir Putin när han svarade på frågor från allmänheten i sitt årliga telefonväkteri i rysk tv. Det kom också fram att Ryssland inte har några planer på att dra sig ur kriget i Syrien.

ANNONS
|

Omkring tre miljoner frågor kom in till Rysslands president Vladimir Putin när han för 16:e gången deltog i programmet "Direktlinje med Vladimir Putin". Totalt hann han med 65 frågor under de fyra timmar och 17 minuter som programmet varade, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

En av frågorna gällde om han planerade att tillsätta en efterträdare.

- Det finns ingen efterträdare i klassisk mening utan det är det ryska folket, väljarna, som får bestämma vem det kommer att bli, sade han.

ANNONS

Stannar i Syrien

När det gäller kriget i Syrien sade Putin att det inte finns några planer på att dra tillbaka de militära styrkorna i landet.

- Vår militär är där för att säkra ryska intressen i en viktig region i världen.

Han tog också upp den nya generation interkontinentala robotar som Ryssland utvecklat och sade att de kommer att tas i bruk nästa år. Han förklarade att de tagits fram som ett svar på att USA dragit sig ur ett omfattande vapenavtal som stod som garant för en strategisk militärbalans.

- De är 20 gånger snabbare än ljudets hastighet. Jag tror inte att andra länder kommer att utveckla sådana vapen inom de närmaste åren – och vi har dem redan.

Den ryske presidenten kommenterade också de amerikanska ståltullarna och sade att han varnade Europa för flera år sedan för risken att USA tvingar på andra länder sina regler, men att ingen ville lyssna.

ANNONS

Frågorna analyseras

Liksom tidigare år analyseras de frågor som kom in till programmet för att kartlägga trender, vad det ryska folket oroar sig för och för att förändra regeringens arbete under de kommande åren, sade Putin i slutet av programmet enligt Interfax.

En undersökning som gjorts visar också att två tredjedelar av ryssarna tycker att frågestunden har positiv inverkan för att lösa vissa problem.

TT-Reuters

ANNONS