Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin.

Putin beredd att släppa Trumpsamtal

Rysslands president Vladimir Putin säger att han är beredd att lämna ut en utskrift av samtalet mellan utrikesminister Sergej Lavrov och USA:s president Donald Trump till den amerikanska kongressen och senaten – om Vita huset godkänner det.

ANNONS
|

Vid en presskonferens i ryska Sotji gjorde sig Putin också lustig över uppgifterna om att Trump ska ha läckt hemligheter i samband med mötet

- (Lavrov) delade inte hemligheterna med oss – varken med mig eller med företrädare för ryska underrättelsetjänster. Det är väldigt illa av honom, skojade Putin och "varnade" för en reprimand.

Med en allvarligare ton tillade Putin att de antiryska stämningarna i USA och påtståenden om att Trump har kopplingar till Ryssland skadar landet.

ANNONS

- De skakar om den inhemska politiken genom att använda antiryska slagord.

Trump anklagas för att ha delat med sig av hemlig och känslig information om terrorgruppen IS till Lavrov. Trump ska ha avslöjat i vilken stad källan lämnade uppgifterna, något som kan göra att personen kan spåras.

Informationen ska ha handlat om IS planer på att använda bärbara datorer som bomber ombord på flygplan.

TT-Reuters-AFP

Bakgrund: Mötet i Vita huset

Enligt källor till The Washington Post ska Trump, vid ett möte med utrikesminister Sergej Lavrov och ambassadör Sergej Kisljak i Ovala rummet, ha berättat om information från en källa med "insyn i IS innersta liv" – så hemlig att den hållits i en snäv regeringskrets och undanhållits landets allierade.

Det ska ha handlat om IS planer på att använda bärbara datorer som bomber ombord på flygplan. Nyhetskanalen CNN, som tidigare rapporterat om liknande hot, skriver att IS ska ha kommit över flygplatsutrustning som gjort att de kunnat testa om de explosiva datorerna går att få igenom säkerhetskontroller.

En känslig aspekt är att Trump enligt uppgifter till medier ska ha avslöjat i vilken stad källan lämnade uppgifterna, något som kan göra att källan kan spåras.

Trump har medgett att han vidarebefordrat information om terrorism och flygsäkerhet.

ANNONS