Carles Puigdemont i Bryssel tidigare i veckan.
Carles Puigdemont i Bryssel tidigare i veckan.

Puigdemont har överlämnat sig till polisen

Kataloniens expresident Carles Puigdemont har lämnat över sig själv till polisen i Belgien, tillsammans med fyra andra katalanska politiker. En domare ska fatta beslut senast måndag morgon om vad som ska ske med dem.

ANNONS
|

Fem personer som efterlysts av Spanien har frihetsberövats, meddelar en åklagare i Bryssel. De fem kommer att höras under söndagseftermiddagen.

Puigdemont lämnade över sig själv till polisen. Strax innan dess meddelade åklagare i Bryssel att Puigdemont samt fyra före detta regionministrar som befinner sig i Belgien kommer att gripas under de närmaste timmarna, enligt den spanska tidningen El País.

Ställs inför domstol

De fem kommer nu att ställas inför domstol som ska fatta beslut om huruvida de ska utlämnas till Spanien, enligt den spanska arresteringsordern som regeringen i Madrid utlyste i fredags. Den aktuella domaren har 24 timmar på sig att fatta sitt beslut.

ANNONS

Om domaren accepterar arresteringsordern måste den passera ytterligare en instans innan den kan verkställas, vilket kan dröja 15 dagar. Själva processen att sedan få Puigdemont överförd till Spanien kan komma dröja 60 dagar, eller mer.

Det innebär att expresidenten kan bedriva kampanj inför regionvalet den 21 december, som regeringen i Madrid utlyst. Puigdemonts parti, Kataloniens demokratiska parti (PDECAT), meddelar att man vill ha honom som kandidat på sin lista.

Ser ut att segra

Samtidigt visar en opinionsundersökning att partierna som är för katalansk självständighet kommer att bli segrare i det regionala valet i december, men utan att få majoritet i parlamentet, rapporterar Reuters. Opinionsundersökningen är beställd av La Vanguardia.

Puigdemont och hans kompanjoner anklagas i Spanien för uppror, uppvigling och missbruk av allmänna medel efter att bland annat ha drivit igenom folkomröstningen om självständighet i Katalonien den 1 oktober.

De befinner sig i Bryssel sedan en dryg vecka tillbaka, då Spaniens centralregering utlyste artikel 155 och tog över styret av Katalonien.

TT

Fakta: Det här händer nu

Domaren i Belgien har ett dygn på sig att fatta beslut om vad som ska ske med Carles Puigdemont och de fyra katalanska exministrarna efter det att de förhörts. Alternativen är att behålla Puigdemont och hans kompanjoner frihetsberövade medan den belgiska rättvisan tar ställning till arresteringsordern, eller att släppa dem mot vissa villkor.

Om arresteringsordern accepteras tar den första rättsliga instansen ställning till om de fem kan överlämnas till den spanska rättvisan, vilket kan ta 15 dagar. Beslutet kan överklagas och processen förhalas till januari-februari. Går Puigdemont med på att lämnas över till Spanien kan processen gå snabbare – men det hålls inte för troligt då expresidenten sagt att han misstror det spanska rättväsendet.

Att domaren skulle avvisa arresteringsordern ses inte som ett alternativ då det sannolikt skulle leda till en diplomatisk kris mellan Spanien och Belgien.

Källa: El País, La Vanguardia

Fakta: Många hotas av åtal

Spaniens centralregering tog i fredags, med stöd av senaten, över styret av Katalonien. Detta sedan det regionala parlamentet röstat för att utropa självständighet.

Spaniens riksåklagare José Manuel Maza vill ställa katalanska ledare inför rätta för uppror, uppvigling och misshushållning med allmänna medel. Vissa av anklagelserna kan bestraffas med 30 års fängelse.

RÅ har vänt sig till två centrala domstolar:

Specialdomstolen Audienca Nacional behandlar brott mot staten, misstänkta terrorbrott med mera, och har fått begäran som gäller bland andra den avsatte presidenten Carles Puigdemont och andremannen Oriol Junqueras.

Högsta domstolen (Tribunal Supremo) handlägger målet mot det katalanska parlamentets talman Carme Forcadell och en rad andra personer. HD är högsta instans i bland annat förvaltningsrättsliga mål.

Källor: El País och domstolsväsendets sajt www.poderjudicial.es

ANNONS