Frankrike har drabbats av en våg av strejker. Här syns pendlare vid Invalides i Paris som väntar på de pendeltåg som fortfarande går.
Frankrike har drabbats av en våg av strejker. Här syns pendlare vid Invalides i Paris som väntar på de pendeltåg som fortfarande går.

Fransk strejkvåg stegras inför EM

Med bara en vecka kvar till fotbolls-EM är Frankrike nära att lamslås av protester mot regeringens jobbreformer. Samtidigt som stämningen blir allt mer spänd vädjar transportminister Alain Vidalies till fackförbunden att avbryta sina protestaktioner.

ANNONS
|

Pendeltågsplattformen i Invalides är knökfull av Parisbor som uppgivet tittar mot monitorn, sedan en högtalarröst meddelat att två av tre av linjens tåg är inställda på grund av strejk. Flera tar upp sina mobiler för att informera sina arbetsgivare.

- Det är klart att protesterna påverkar vardagslivet, men samtidigt tycker jag att det är bra att man försvarar sina rättigheter, säger 32-åriga Charlotte Boitiaux till TT medan hon tittar på tidtabellen för att hitta ett pendeltåg som faktiskt går.

ANNONS

Själv har hon lämnat bilen hemma i nästan en vecka efter det att anställda på landets raffinaderier gått ut i strejk, vilket lett till bensinbrist. Utöver strejker och terrorhot har dessutom översvämningar bidragit till trafikkaos.

Ingen bensin

Under veckan har inställda tåg, torrlagda bensinstationer och elavbrott präglat fransmännens vardag. Fackförbunden har med andra ord på riktigt tagit upp kampen mot arbetsmarknadsreformen, som bland annat skulle göra det enklare för arbetsgivare att både anställa och säga upp personal.

Facken och många fransmän ser det dock snarare som ett hot. Reformen syftar till att få bukt med den rekordhöga arbetslösheten, men många är rädda för att det ska leda till osäkra anställningar.

De senaste månaderna har präglats av massiva demonstrationer. Först ut var landets unga som den 31 mars startade gräsrotsinitiativet ”Nuit Debout” (Uppe hela natten). I början fick rörelsen starkt stöd, men den tappade luften då man började protestera mot etablissemanget i stort. Det var då som fackföreningarna, särskilt vänsterradikala CGT, tog vid och i slutet av maj demonstrerade över 68000 människor runt om i Frankrike. Därefter varslades om strejk i en rad olika branscher.

Kan bli EM-kaos

François Hollandes socialistregering har vägrat att ge vika och försöker i stället kringgå radikala fackförbund genom att nå kompromisser med de inblandade parterna. Lärarkåren har exempelvis backat ur strejkerna efter att regeringen erbjudit löneförhöjningar.

ANNONS

Med EM runt hörnet ser många fackföreningar sin chans att sätta extra press på politikerna. Och det finns stor risk att det kommer att påverka både fotbollsfesten och den tillresande publiken.

I torsdags anslöt sig en del av den parisiska lokaltrafikpersonalen till skaran av strejkande, under nästa vecka väntas ett stort antal piloter göra dem sällskap. Den 14 juni, mitt under EM, har det utlysts generalstrejk.

Transportminister Alain Vidalies vädjar till fackförbunden att avbryta sina protestaktioner, och säger att det vore oansvarigt att låta dem fortgå, med särskild hänvisning till CGT. Majoriteten av de andra förbunden är mer välvilligt inställda till att inleda individuella förhandlingar med regeringen.

"Dålig bild"

Den 27-åriga skådespelaren och Parisbon Mikael Audier säger till TT att även om han inte själv störs särskilt mycket av protesterna så vore det pinsamt för Frankrike om det håller i sig fram till EM.

- Det ger inte en så bra bild av Frankrike, utan skulle bara förstärka det dåliga rykte vi har som ett "strejkland". Ingen vidare bild att ha internationellt, säger han och pekar på att Frankrike efter dåden i november är i särskilt behov av att turister fortsätter att vilja komma till landet.

ANNONS

- Samtidigt är det ju faktiskt en del av vår identitet och handlar om allt vi tycker om. Det ligger lite i våra gener.

Fakta: Enklare att avskeda och anställa

Den franska arbetslösheten är i dag rekordhög och ligger på 10,2 procent.

Franska anställningsvillkor är några av de tryggaste i Europa och är hårt knutna till kollektivavtal, vilket gör det svårt för arbetsgivare att förbigå dem vid särskilda behov.

Reformen avser att göra den franska arbetsmarknaden mer flexibel, där företag i vissa sammanhang skulle kunna förbigå dessa kollektivavtal. Detta skulle i sin tur göra det enklare att både anställa och säga upp. Ett företag som har finansiella svårigheter skulle exempelvis kunna ange det som motiv för eventuella uppsägningar.

Den största protesten ägde rum i slutet av maj. Enligt polisen deltog då 68000 människor i demonstrationer runt om i Frankrike.

En generalstrejk har utlysts till den 14 juni.

ANNONS