USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.

Trump anklagar senator för lögn om kommentar

USA:s president Donald Trump hävdar att senatorn Dick Durbin gett en felaktig bild av vad som sades under det möte där Trump ska ha kallat en rad stater för "skithålsländer".

ANNONS
|

"Dicky Durbin" – twittrar Trump, med ett eget smeknamn på den demokratiska politikern – "förvrängde fullständigt vad som sades under Daca-mötet".

"Uppgörelser kan inte nås när det inte finns något förtroende! Durbin förstörde Daca och skadar vår militär", fortsätter Trump.

Presidenten syftar på sitt möte i förra veckan med kongressledamöter då bland annat migrantprogrammet Deferred action for childhood arrivals (Daca) diskuterades. En av frågorna på dagordningen gällde om invandrare från Haiti, El Salvador och afrikanska länder kan komma att beröras av en överenskommelse om papperslösa.

USA-diplomater uppkallade

Flera personer som närvarade vid mötet har vittnat för amerikanska medier att Trump kallade länderna för "skithålsländer". Uppgifterna bekräftades senare öppet av Dick Durbin.

ANNONS

Även den republikanske senatorn Lindsey Graham har i samtal med partikamraten Tim Scott sagt att uppgifterna om Trumps kommentarer i grund och botten varit "riktiga", rapporterar tidningen The Post and Courier.

Språkbruket har väckt skarp kritik från omvärlden – bland annat från en talesperson för FN:s människorättsorganisation liksom Afrikanska unionen. På måndagen kallade Nigeria upp en representant för den amerikanska ambassadören för att begära en förklaring om Trumps kommentarer, uppger landets utrikesdepartement. Tidigare har amerikanska diplomater kallats upp i Sydafrika, Ghana, Haiti, Botswana och Senegal, enligt CNN.

"Inte rasist"

Under dagen har protester planerats i flera städer i USA mot presidentens språkbruk. Men Trump säger att han inte är rasist.

- Jag är inte rasist. Jag är den minst rasistiska person du någonsin har intervjuat, det kan jag säga dig, svarade Trump på en fråga från en journalist under en pressträff på hans hotell i West Palm Beach i Florida.

Demonstrationerna mot presidentens uttalande sammanfaller med Martin Luther King-dagen, som uppmärksammar den svarte medborgarrättsledarens födelsedag för 89 år sedan. Trump själv hedrar dagen med ett videoinspelat tal som lagts ut på hans Twitter-konto. "Dr. Kings dröm är vår dröm. Den är den amerikanska drömmen", säger Trump i talet.

ANNONS

Ledaren för medborgarrättsrörelsen NAACP, Cornell Brooks, är dock inte imponerad. "Detta är den första Martin Luther King-dagen med en obotfärdig och reaktionär rasist i Vita huset", twittrar han.

TT

ANNONS