Demonstranter protesterar i Polens huvudstad Warszawa.
Demonstranter protesterar i Polens huvudstad Warszawa.

Fortsatta protester för mediefriheten

ANNONS
|

På plenisalens podium barrikaderade sig oppositionspolitiker av samma anledning – att regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) vill begränsa mediers tillträde till parlamentssessioner.

En talesperson för det största oppositionspartiet Medborgarplattformen sade att 20–30 av deras ledamöter turas om att sitta i plenisalen.

Demonstranterna blåste i visselpipor, bar polska flaggor och skanderade "frihet, jämlikhet, demokrati" på lördagen för att bland annat visa sitt missnöje med PIS planerade inskränkningar av mediefriheten.

- Jag vill inte att Polen vänds upp och ned, sade en av demonstranterna, Malgorzata Kramarz, till nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Även i andra städer protesterade människor mot regeringens mediepolitik.

"Visa respekt"

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk sade på en presskonferens i staden Wroclaw i västra Polen att en demokrati där medier inte ges tillträde är begränsad och utvecklas mot diktatur.

- Efter gårdagens händelser i parlamentet och på Warszawas gator... vädjar jag till dem som innehar den verkliga makten att visa respekt för och ta hänsyn till folket, konstitutionella principer och moralen, sade Tusk enligt Reuters.

Tusk var premiärminister i Polen 2007–14 och ledare för det liberalkonservativa partiet Medborgarplattformen, som nu är det största oppositionspartiet.

"Försöker ta makten"

Polens premiärminister Beata Szydlo säger att oppositionen har rätt att protestera men måste respektera alla åsikter. Hon säger att oppositionen är "hjälplös" och utan idéer om hur den ska vinna polackernas stöd.

Inrikesminister Mariusz Blaszczak anklagar oppositionspartierna för att olagligen försöka gripa makten genom att för andra dagen i rad ockupera parlamentets plenisal.

- Som jag ser det var gårdagens händelser ett försök att olagligen gripa makten, sade Blaszczak till den privata radiokanalen RMF FM.

ANNONS

Fakta: Polens skärpta lagar

En lag som kontrollerar ledningen för de statliga medierna undertecknades tidigare i år efter att ha förslagits av det styrande partiet Lag och rättvisa.

En ny lag gällande landets författningsdomstol som innebär förändringar av beslutsgången i domstolen har också införts i Polen. Kritiker har befarat att detta ska leda till att domstolens oberoende hotas.

Den nya medielagstiftningen i Polen, som ger regeringen ökad kontroll över statliga medier, har kritiserats av en rad internationella medierättighetsorganisationer.

ANNONS