Franske tidigare presidenten Nicolas Sarkozy, som bland annat kallade förortens ungdomar för "slödder", kan komma tillbaka till den politiska makten. Arkivbild.
Franske tidigare presidenten Nicolas Sarkozy, som bland annat kallade förortens ungdomar för "slödder", kan komma tillbaka till den politiska makten. Arkivbild.

Primärval kan bädda för Sarkozy

Högerns primärval har inletts i Frankrike. Den kandidat som vinner har stora möjligheter att bli landets näste ledare. Det kan öppna för en comeback för tidigare presidenten Nicolas Sarkozy.

ANNONS
|

Kommer Nicolas Sarkozy tillbaka? Eller blir det en trotjänare som den tidigare premiärministern Alain Juppé?

Under söndagen håller franska center-högerpartier primärval där kandidaten till nästa års presidentval ska väljas. För första gången får alla röstberättigade fransmän delta i primärvalen. Sju kandidater, varav sex män, ställs mot varandra.

De två som får flest röster går vidare till en avgörande omgång nästa söndag.

Intresset för valet verkar vara stort, enligt prognoser hade många fler än väntat röstat i primärvalet, så många som tre miljoner.

Trolig segrare

Betydelsen av vem som blir högerns kandidat är stor; de flesta politiska bedömare förutser att den personen blir den som i presidentvalets avgörande omgång i vår kommer att få möta högerextrema Nationella frontens Marine Le Pen. Detta eftersom den sittande presidenten, Socialistpartiets François Hollande, har historiskt låga opinionssiffror.

ANNONS

Le Pen har under vintern fått ett starkt lyft i opinionsmätningarna och kommer med hjälp av det stödet att få tillräckligt många röster för att vara en av två kandidater som går vidare till andra och avgörande omgången.

- Opinionsläget är sådant att alla pratar om Nationella fronten och att regeringssidan är försvagad, säger Marie Demker.

Hon anser också att den som blir Les Républicains (Republikanernas) kandidat också med stor sannolikhet går vidare.

- Läget är sådant att det är en stor möjlighet att den kandidaten tar hem valet, säger Marie Demker, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Front mot fronten

Å andra sidan säger hon att som valsystemet är utformat kan resultatet överraska och de olika valallianserna inför andra omgången kan också spela roll. Men traditionellt har väljare såväl på höger- som vänstersidan i fransk politik, kunnat mobiliseras för att rösta mot en kandidat från Nationella fronten.

ANNONS

Både Juppé och Sarkozy är kända för att under sin tid som premiärminister respektive president, ha varit historiskt impopulära. Sarkozy fick bland annat stark kritik för att ha talat om förortens ungdomar som "slödder" medan Juppé under sin tid som premiärminister under 90-talet mötte stora demonstrationer och strejker som lamslog landet.

Trots det har de två kandidaterna toppat opinionsmätningarna inför primärvalet. Efter den avslutande tv-debatten svarade däremot tittarna efteråt i en telefonenkät att en annan kandidat, François Fillon, "varit mest förtroendegivande".

Från annat politiskt håll har kandidaterna ännu svag konkurrens.

- Socialisterna har få kandidater att visa upp. Det är splittrat och president Hollande är historiskt impopulär, än mer impopulär än vad Sarkozy var, säger Marie Demker.

Fakta: Franska högerns primärval

Alain Juppé, borgmästare i Bordeaux, 71-årig trotjänare och gammal parhäst med tidigare presidenten Jacques Chirac. Var under hans tid som Paris borgmästare ansvarig för partikassan i staden och fälldes av domstol 2004 för att ha tagit pengar från staden för att finansiera partiaktiviteter.

Juppé har räknats som favorit inför valet och hade 72 av partiets parlamentariker och 4543 medlemmar med sig. Men han har delat första platsen i opinionsmätningarna med Nicolas Sarkozy, 61, president 2007-2012, som har 103 parlamentariker bakom sig och 21000 följare i partiet. Sarkozy förlorade presidentvalet 2014 mot socialistpartiets François Hollande.

Politiskt är det liten skillnad mellan de två, men deras retorik placerar Nicolas Sarkozy längre till höger med fokus på att stoppa migration och Juppé beskrivs som mer liberal och modererad i diskussionerna om migration, religion, fransk identitet som väckts efter terrordåden i landet.

François Fillon, 62. som beskrivs som liberal, har haft sämre stöd i opinionsmätningarna, tidigare premiärminister under Sarkozy, numera parlamentariker. Misslyckades att bli partiets ledare 2012. Har stöd av 84 parlamentariker och 6400 medlemmar. Gjorde bra intryck på tittarna i sista debatten inför valet.

De övriga kandidaterna är Jean-François Cope (52 år, tidigare budgetminister), Nathalie Kosciocko-Morizet (42, tidigare borgmästare i Longjumeau), Bruno Le Maire (46, tidigare jordbruksminister), Jean-Frédéric Poisson (52, partiledare för konservativa Kristdemokraterna).

Källor: Libération, Le Figaro

ANNONS